• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.06.2020

12:48

SIRIJA OJAČALA ODBRANU SVOG NEBA! Rusija im poslala naprednu eskadrilu lovaca MiG-29! (FOTO/VIDEO)

Vesti

SIRIJA OJAČALA ODBRANU SVOG NEBA! Rusija im poslala naprednu eskadrilu lovaca MiG-29! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rusija sve intenzivnije šalje pojačanja Sirijskoj arapskoj armiji, a glavna stavka na listi nove tehnike je unapređena verzija borbenih aviona MiG-29

Sirijska vlada je objavila da je vazduhoplovstvo dobilo novu turu lovaca MiG-29 od Rusije, ali nisu dali nikakve detalje po pitanju broja ili verzije tih aparata. Prema saopštenju vlade avioni će početi da brane nebo Sirije od 1. juna. Sirijski piloti će u novim letelicama vršiti redovne patrole radi čuvanja neba arapske republike. 

Pre ovog pojačanja Sirijsko vazduhoplovstvo je imalo 20 aviona MiG-29. Ceremonija primopredaje je izvršena u Hmejmimu, odakle su avioni poleteli ka bazama u koje su raspoređeni. Pre primopredaje pojava MiG-ova je izazvala veliku pažnju na društvenim mrežama, pošto ovi avioni nisu imali nikakve oznake, pa su postojale spekulacije da Rusija planira da ih pošalje u Libiju.

Moskva takođe nastavlja da radi na razvoju svoje vojne infrastrukture. Ruski predsednik Vladimir Putin je 29. maja potpisao direktivu kojom je ovlastio Ministarstvo odbrane da pregovara sa sirijskim vlastima o preuzimanju nove teritorije radi izgradnje i širenja vojnih baza.

 

Rusija trenutno ima dve baze u ratom razorenoj zemlji - vazduhoplovnu bazu Hmejmim i vojnu luku u Tartusu.

Ovo intenziviranje saradnje Moskve i Damaska se dešava u trenutku dok Turska rapidno povećava svoje borbene potencijale na severu Sirije. Poslednjih nekoliko dana pristižu turske trupe i tehnika, a među njima i najmanje četiri M110 samohodne haubice.

I letimičan pogled na položaje turske vojske u Idlibu, kao i na stav Ankare prema Damasku su čist pokazatelj da Erdoganu nije u planu da to oružje koristi protiv terorista.

Ta pojačanja su tu pre svega da obezbede bezbednost za turske trupe u slučaju ofanzive Sirijske arapske armije. Krajem maja su Turci navodno izveli artiljerijske napade na položaje sirijske vojske u blizini Urem al-Kubra.

Kao odgovor na to gomilanje turskih trupa sirijska vojska je ojačala svoje pozicije u Sarakibu i Marat al-Numanu, kao i u planinama Zavija. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija