• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

03.06.2020

11:58

A KO ĆE DA IM DOĐE?! Italija otvara granice kako bi pokušala da spase turističku sezonu, ALI KORONA KRIZI NI IZDALEKA NIJE KRAJ!

Vesti

A KO ĆE DA IM DOĐE?! Italija otvara granice kako bi pokušala da spase turističku sezonu, ALI KORONA KRIZI NI IZDALEKA NIJE KRAJ!

Podeli vest

Italija danas otvara granice za evropske turiste nakon mesec dana postepenog ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije korona virusa

- Zemlja se vraća u život - rekao je ministar za regionalne poslove Frančesko Bočija, dok medjunarodni avio saobraćaj kreće iz tri velika grada Rima, Milana i Napulja.

Od danas je ponovo moguće kretati se izmedju 20 italijanskih regiona, od severa ka jugu, što su Italijani željno iščekivali.

Kako javlja agencija Ansa, ponovno otvaranje regiona je dovelo do saobraćajnih gužvi, posebno u Mesini, na Siciliji, gde se čeka na ukrcavanje na trajekte koji voze ka kopnu.

Foto: AP Photo

Gužva je i na glavnoj železničkoj stanici u Milanu gde se putnici tiskaju da udju u vozove nakon tri meseca obustave saobraćaja.

Saobraćanje vozova je redovno, rekao je ministar saobraćaja Paola De Mikeli koji je posetio stanicu Termini u Rimu kako bi proverio da li se poštuju zdravstvene mere.

Zabrana masovnih okupljanja i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom saobraćaju i dalje su na snazi, kao i mere držanja fizičke udaljenosti i merenja temperature na železničkim stanicama i aerodromima.

Foto: AP Photo

I dalje traumatizovana zbog 33.500 žrtava korona virusa, Italija je početkom maja počela da postepeno ublažava mere izolacije.

Prodavnice, kafići i bašte su ponovo otvoreni, kao i većina spomenika i turističkih zanimljivosti poput Bazilike Svetog Petra i Koloseuma u Rimu, Pompeje, Tornja u Pizi, katedrala u Milanu i Firenci, Vatikanskih muzeja.

Foto: AP Photo

Predsednik Italije Serdjo Matarela je juče upozorio da "zdravstvena kriza još nije završena" i pohvalio jedinstvo zemlje tokom pandemije.

Pored Italije, i Španija, Grčka i Francuska nameravaju da pokrenu turistički sektor. Medjutim, Švajcarska i Austrija i dalje drže zatvorene granice prema Italiji iz straha od mogućeg novog talasa epidemije iz Lombardije, regiona koji je u jednom trenutku bio epicentar pandemije u Evropi.

Šef italijanske diplomatije Luidji Di Majo će krajem sedmice imati niz susreta sa evropskim kolegama. "Cilj je da svima pokažemo da je Italija spremna da prihvati strance" na bezbedan način, rekao je on.

Foto: AP Photo

Prema pisanju dnevnika Korijere dela sera, samo 40 od 1.200 hotela u Rimu je otvoreno, a samo desetak u Milanu.

Kad je reč o poljoprivrednom sektoru, pozdravljeno je otvaranje granica što će omogućiti ulazak u zemlju "oko 150.000 sezonskih radnika iz Rumunije, Poljske i Bugarske", koji neće morati da idu u karantin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija