• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.06.2020

09:21

VOJSKA OSTAJE U VAŠINGTONU! Dogovoreno da puste deo vojnika kućama, a onda Esper promenio odluku! (FOTO/VIDEO)

Vesti

VOJSKA OSTAJE U VAŠINGTONU! Dogovoreno da puste deo vojnika kućama, a onda Esper promenio odluku! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Američki ministar naglo je poništio raniju odluku Pentagona da iz Vašingtona pošalje nekoliko stotina vojnika kući, usled porasta tenzija sa Belom kućom oko vojnog odgovora na proteste

Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je za AP da je u sredu dobio obaveštenje o naredbi Pentagona da se oko 200 pripadnika 82. vazduhoplovne jedinice za hitno reagovanje pošalje kući, a nekoliko sati kasnije obavešten je da je Esper promenio tu odluku.

Mekarti je rekao da je saznao za promenu odluke nakon sastanka Espera u Beloj kući, i nakon razgovora koje je imao unutar Pengatona.

Nije poznato da li se Esper sreo sa predsednikom Donaldom Trampom, navodi AP.

Mekarti kaže da veruje da je on odlučio da promeni svoju odluku kako bi osigurao da postoji dovoljno velika podrške vojske u slučaju bilo kakvim problema tokom protesta.

Odluka da vojnici ostanu u regionu usedila je u vreme kada lideri Pentagona nastavljaju da insistiraju da ne žele da koriste snage kao bi ugušili proteste.

Ranije u sredu, Esper je rekao da ne podržava raspoređivanje vojske radi gašenja protesta koji već osam dana traju u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom privođenja.

- Ne podržavam pozivanje na Zakon o pobuni - rekao je Esper govoreći u Pentagonu. On je istakao da bi mogućnost korišćenja vojske u cilju sprovođenja zakona trebalo koristiti samo u krajnjem slučaju, i to samo u hitnim i najtežim situacijama.

AP je u redu preneo da će vojnici 82. vazduhoplovne jednice prvi napustiti Vašington i vratiti se kući u Fort Brag u Severnoj Karolini.

Ostatak aktivnih trupa, koji su se nalazili u vojnim bazama izvan grada u severnoj Virdžiniji i Merilendu, takođe je trebalo da budu pušteni kući u narednih nekoliko dana, ako to uslovi dozvole.

Pentagon je, međutim, promenio te planove.

- Ovo je dinamična situacija - rekao je Mekarti dodajući da će snage 82. jednice ostati još 24 sata i da se radi na njihovom povlačenju i vraćanju kući.

Aktivne trupe stavljene su na raspolaganje za intervenciju u Vašingtonu, ali nisu korišćene kao odgovor na proteste.

Oko 1.300 vojnika aktivnih vojnih snaga dovedeno je u Vašington početkom ove nedelje pošto su protesti koji se održavaju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije u Minesoti postali nasilni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija