• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2020

14:49

VANREDNO STANJE U RUSIJI! Dramatična situacija posle izlivanja goriva u Sibiru, SVI STRAHUJU OD PROMENA U PERMAFROSTU!

Vesti

VANREDNO STANJE U RUSIJI! Dramatična situacija posle izlivanja goriva u Sibiru, SVI STRAHUJU OD PROMENA U PERMAFROSTU!

Podeli vest

Ruska tužilaštva izvršiće provere kako bi ubuduće bile izbegnute havarije poput one koja se dogodila kod Norilska, sibirskog grada u arktičkom pojasu Rusije, gde se u jednoj elektrani pre nekoliko dana izlilo 20.000 tona dizel goriva koji je reke obojio u crveno

Ono je potom iscurilo u obližnju reku i dospelo na oko 12 kilometara od mesta nesreće zbog čega je u tom delu proglašena vanredna situacija.

Do izlivanja je došlo kada se prošlog petka srušio rezervoar u kojem se nalazilo gorivo a, prema prvim nalazima istrage, uzrok je sleganje tla usled izraženog topljenja permafrosta, odnosno tla koje je neprekidno zamrznuto tokom najmanje dve godine.

Aktivisti za zaštitu okoline kažu da je curenje, koje se dogodilo pre sedam dana, najgora nesreća ove vrste koja se ikada desila u arktičkom regionu.


Oko 55 odsto teritorije Rusije, i to većinom u Sibiru, prekriveno je permafrostom, a upravo u takvim područjima nalaze se glavna naftna i gasna polja u toj zemlji.

 

Glavni državni tužilac Igor Krasnov naredio je tužilačkim kancelarijama da izvrše detaljne provere "naročito opasnih" objekata na teritorijama na kojima dolazi do topljenja permafrosta, a biće ispitano poštovanje bezbednosnih propisa i primena ekoloških mera i monitoringa, navodi BBC.

Zbog kašnjenja u izveštavanju o havariji, odgovorne je kritikovao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Više o tome čitajte OVDE.

Direktor elektrane se nalazi u pritvoru, a državni istražni komitet podneo je krivičnu prijavu zbog nemara i zagađivanja životne sredine.

Topljenje leda usled globalnog zagrevanja, posebno na Arktiku, već duže vreme je veliki problem. U hladnijim delovima zgrade su izgrađene na ledu koji je tvrd poput betona, ali topljenje leda koje prati povišene temperature uzrokuje štetu objektima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija