• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti/Sputnjik

09.06.2020

11:17

BURA NAKON SAOPŠTENJA BELE KUĆE O POVLAČENJU VOJSKE IZ NEMAČKE! Evo šta to znači za Ameriku, ali i za Rusiju!

Vesti

BURA NAKON SAOPŠTENJA BELE KUĆE O POVLAČENJU VOJSKE IZ NEMAČKE! Evo šta to znači za Ameriku, ali i za Rusiju!

Podeli vest

Pretnje bivšeg američkog ambasadora u Nemačkoj, sada specijalnog izaslanika predsednika SAD za Kosovo i Metohiju, Ričarda Grenela, da će Vašington smanjiti broj vojnika u Nemačkoj ako Berlin ne poveća izdvajanja za odbranu, postaju stvarnost

Glavnokomandujući SAD Donald Tramp je, prema pisanju američkog konzervativnog poslovnog dnevnika "Volstrit džornal", naredio Pentagonu da do septembra povuče 9.500 američkih vojnika iz Nemačke, gde SAD imaju trenutno 34.500 vojnika. To je smanjenje za čak 27,5 odsto.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas prokomentarisao da su odnosi dveju zemalja "komplikovani", dok su predstavnici vladajućeg konzervativnog bloka nemačke kancelarke Angele Merkel kritikovali odluku o smanjenju američkih vojnika na 25.000.

Posebno što je za ekonomiju značajno i to što oko 17.000 civila u Nemačkoj radi u najvećoj američkoj bolnici izvan SAD, u Landštulu i aero-bazi u Ramštajnu.

SRUŠIO SE AMERIČKI VOJNI AVION KOD BAGDADA! Izvor iz iračke tajne službe otkrio šta se desilo (VIDEO)

Neimenovani zvaničnik Pentagona kaže da odluka nama veze s trenutnim zahlađenjem odnosa između Merkelove i Trampa zbog odbijanja kancelarke da dođe na G7 samit u Vašington, već da povlačenje trupa od prošle jeseni priprema general Mark Mili, po naređenju Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta Obrajana. Drugi zvaničnik dodaje da povlačenje vojnika ima veze s povećanim troškovima u NATO, što smanjuje potrebu za većom prisutnošću američkih vojnika u Nemačkoj.

Istovremeno, "Volstrit džornal" navodi da bi vojnici iz Nemačke bili premešteni u Poljsku, gde trenutno ima 4.500 američkih trupa, kao i u druge savezničke zemlje, dok se deo vraća kući. Pritom, veze dve članice EU i NATO, Poljske i Nemačke, poljuljane su zahtevom Varšave za ratnom odštetom dok su stavovi Varšave i Vašingtona podudarni u kritici rusko-nemačkog gasovoda "Severni tok 2".

Tramp, istovremeno, ne "ganja" Poljake vladavinom prava, što čini Brisel, a garantuje im bezbednost. Otkako je izbio konflikt u Ukrajini, Poljska investira milijarde evra u modernizaciju armije, pa Tramp hvali Poljsku kao jednu od retkih članica NATO koja izdvaja dva odsto BDP za odbranu. Povrh toga, Trampu je milo što je Varšava kupovinom raketnog sistema zemlja-vazduh "Patriot" za 4,75 milijardi dolara sklopila najveći vojni posao u istoriji zemlje, a poručila je i 20 mobilnih sistema za lansiranje raketa tipa "himars" za 365 miliona evra i naručila borbene avione F35.

DRON SAMOUBICA HIPERZVUČNE BRZINE! Otkriven novi američki vojni projekat kojim će udariti na protivnike! (VIDEO)

- Poljska je ispunila obaveze da za odbranu izdvaja dva odsto bruto društvenog proizvoda. Nemačka to ne čini. Stoga ćemo pozdraviti prelazak američkih trupa iz Nemačke u Poljsku - pisala je odavno američka ambasadorka u Varšavi Džordžet Mosbaher.

Može li Putin imati koristi od povlačenja američkih vojnika iz Nemačke?

Od eventualnog povlačenja američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj  velike koristi će imati ruski predsednik Vladimir Putin, piše nemački list „Zidojče cajtung“ i dodaje da će šef Bele kuće Donald Tramp tim potezom zapravo Putinu učiniti uslugu.

S druge strane, korist od povlačenja američkih snaga mogle bi da imaju i istočnoevropske članice NATO jer bi upravo na njihovoj teritoriji američko prisustvo moglo da se pojača, konstatuje istovremeno list.

Zidojče cajtung piše da Tramp konstantno kritikuje Nemačku zbog toga što i suviše malo sredstava izdvaja za odbranu i već je više puta pretio da će povući deo američkog kontingenta iz te zemlje.

Sada bi mogao da pređe s reči na dela, navodi se u članku i precizira da Tramp, prema raspoloživim informacijama, namerava da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj za 9.500, kao i  da ograniči broj američkih vojnika koji mogu da se istovremeno nalaze u Nemačkoj na 25 hiljada umesto 52 hiljade, koliko je trenutno dozvoljeno.

Ako se plan ostvari, kakve su posledice?

Ovaj drugi korak mogao da bi da ima znatno ozbiljnije posledice nego prvi, navodi bivši komandant američke kopnene vojske u Evropi Ben Hodžis ali i bivši američki ambasador u NATO Ivo Daalder.

To bi značilo da Vašington ne može da prebacuje velike kontingente u Nemačku na manevre. Moraće da se zatvaraju vojni objekti, posebno štabovi i logistički centri.

Pored toga, Tramp ima u planu da smanji američko prisustvo i u Avganistanu  što takođe može imati za posledicu smanjenje vojne infrastrukture u Nemačkoj, jer upravo u tamo se nalaze najveće i tehnološki najsavremenije američke baze.

U nekim od njih je moguće čak održavati tenkovske i vazdušne manevre uz upotrebu bojeve municije, što je u Evropi prava retkost.

Za sada, navodi se u članku, nije poznato koje će jedinice biti obuhvaćene ovim planovima, ali stručnjaci pretpostavljaju da se to pre svega odnosi na snage stacionirane u Severnoj Rajni Vestfaliji, Rajna-Palatinatu i Bavarskoj.

Svi vojni objekti koji se tamo nalaze predviđeni su za prebacivanje dodatnih američkih kontingenata u Evropu u slučaju krize.

Da ne bi bila dovedena u pitanje sposobnost SAD i NATO za operativni rapoređivanje  te jedinice će morati da zamene slične strukture u drugih zemljama.

List, međutim, podseća da je Tramp ranije najavljivao smanjenje kontingenata u Siriji, Južnoj Koreji, Japanu ali da nije ispunio svoje pretnje.

DOBIĆEMO PRAVDU, OVO ĆE PROMENITI TOK ISTORIJE! Hiljade ljudi odalo poštu Džordžu Flojdu u crkvi u Hjustonu! Kaucija za policajca - ubicu 1.000.000 dolara(FOTO/VIDEO)

U Americi puno je onih koji kritikuju novu Trampovu inicijativu i smatraju da će taj korak biti usluga Putinu.

Čemu se nadaju Poljska i baltičke zemlje

U Vašingotnu svoju odluku pravdaju time da su Evropljani, pod pritiskom Bele kuće, ojačali svoju odbarnu te da je sada moguće smanjiti američko prisustvo.

Pretnje bivšeg američkog ambasadora u Nemačkoj, sada specijalnog izaslanika predsednika SAD za Kosovo i Metohiju, Ričarda Grenela, da će Vašington smanjiti broj vojnika u Nemačkoj ako Berlin ne poveća izdvajanja za odbranu, postaju stvarnost.

Ipak, ukazuje list, biće vrlo teško usaglasiti raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj i baltičkim zemljama sa Osnivačkim aktom Rusija-NATO.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
veljke

pre 3 godine

Ja mislim da je veci broj vojnika Amerike blize granici Rusije, nazalost samo veca pretnja za Rusiju. Tako bar nalaze zdrava logika, jer su Polska, Estonija,Letonija, Litvanija, Rumunija, bugarska blize Rusiji od Nemacke pa samim tim i veca opasost.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17