• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.06.2020

18:46

PUTIN POBESNEO! Ekološka katostrofa iz Sibira postaje svetski problem (VIDEO)

Vesti

PUTIN POBESNEO! Ekološka katostrofa iz Sibira postaje svetski problem (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Vladimir Putin prošle nedelje proglasio je vanredno stanje i kritikovao lokalne vlasti zbog lošeg upravljanja incidentom

Gorivo koje se izlilo u ruskom delu arktičkog kruga stiglo je do jezera iz kojeg reka teče severno prema okeanu.

Rezervoar goriva elektrane u blizini sibirskog grada Norilska prošlog petka se urušio, nakon čega se više od 21.000 tona dizelskog goriva izlilo u reke i zemljište.

VANREDNO STANJE U RUSIJI! Dramatična situacija posle izlivanja goriva u Sibiru, SVI STRAHUJU OD PROMENA U PERMAFROSTU!

Grinpis je taj incident uporedio s izlivanjem nafte kompanije "Ekson Valdez" u blizini Aljaske 1989. godine, što se smatra jednom od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji.

 

 

Vlasti pokušavaju da očiste i zadrže širenje goriva koje je stiglo do jezera Pjasino, udaljenom oko 20 kilometara od Norilska.

- Gorivo je ušlo u jezero Pjasino - objavio je Aleksander Us, guverner Krasnojarska i dodao: Sada je važno da spreče da uđe u reku Pjasinu koja teče prema severu. To bi trebalo da bude moguće.

Jezero Pjasino dugo je oko 70 kilometara, a iz njega do Karskog mora, dela Arktičkog okeana, teče reka Pjasina.

- To bi imalo negativan uticaj na zalihe vode, na životinje koje je piju i na biljke koje rastu na obali reke - rekao je Vasilj Jablokov, čelnik Grinpisa za klimatska pitanja u Rusiji.

Norilsk, zabačeni grad s oko 180.000 stanovnika, nalazi se u arktičkom krugu i izgrađen je oko kompanije "Norilsk nikl", vodećeg svetskog proizvođača nikla i paladijuma.

Us je naglasio da je ova katastrofa najgora te vrste u Arktiku i u modernoj ruskoj istoriji pa je istakao da mora da se istraži zašto je toj kompaniji trebalo dva dana da izvesti vlasti o nesreći i u početku da pogrešno objašnjenje.

Grad Norilsk je obećao da pokrije troškove čišćenja i objavio da se veruje da je nesreću uzrokovalo odmrzavanje permafrosta koje je urušilo temelje rezervoara goriva.

Predsednik Vladimir Putin prošle nedelje proglasio je vanredno stanje u toj regiji i kritikovao lokalne vlasti zbog lošeg upravljanja incidentom.

Grad Norilsk je obećao da pokrije troškove čišćenja i objavio da se veruje da je nesreću uzrokovalo odmrzavanje permafrosta koje je urušilo temelje rezervoara goriva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija