• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.06.2020

14:37

PESKOV OTKRIO KO SVE DOLAZI NA PARADU POBEDE! A evo zašto Zelenski neće doći!

Vesti

PESKOV OTKRIO KO SVE DOLAZI NA PARADU POBEDE! A evo zašto Zelenski neće doći!

Podeli vest

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da su učešće na Paradi pobede potvrdili predsednici niza zemalja iz Zajednice nezavisnih država, kao i predsednici Srbije i Hrvatske. Upitan da li je potvrda stigla i iz Kijeva, Peskov kaže da nije i ukazao Ukrajina nijednom nije pokazala želju da podeli radost tog praznika

Peskov, koji se posle bolničkog lečenja od virusa korona vratio u svoju kancelariju, novinarima je rekao da su dolazak na Paradu pobede 24. juna potvrdili Kazahstan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizija, Abhazija, Južna Osetija. Najavljeno je da će paradi prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski predstavnik Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Od nekih se potvrda očekuje svakog časa, a među njima je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Na pitanje da li je Rusija uputila poziv i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, portparol Kremlja je rekao:

- Koliko znam, nije. Kao što znamo, Ukrajina de-fakto, a umnogome i de-jure nije članica ZND, ne pokazuje želju da učestvuje u radu te strukture i nije nijednom signalizirala da želi da podeli radost zbog tog praznika - zaključio je Peskov.

Ukrajina je, naime, istupila iz članstva u ZND 2014. zbog odluke Krima da se prisajedini Rusiji.

Parada pobede se tradicionalno održava 9. maja, ali ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da ona bude odložena zbog složene epidemiološke situacije u zemlji usled širenja virusa korona. Datum je izabran simbolično, jer je 24. juna 1945. godine na Crvenom trgu u Moskvi održana prva vojna parada u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom.

Podsetimo, svet u ovoj godini obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru projekta "75 godina od Velike pobede", Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija