• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.06.2020

15:58

NA DAN KADA JE UKINUTO ROPSTVO Donald Tramp održava kampanju u Tulsi, mestu gde je počinjen najveći rasni MASAKR! (VIDEO)

Vesti

NA DAN KADA JE UKINUTO ROPSTVO Donald Tramp održava kampanju u Tulsi, mestu gde je počinjen najveći rasni MASAKR! (VIDEO)

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da nastavio kampanju za predsedničke izbore 19. juna u gradu Tulsa, država Oklahoma, gde se 31. maja i 1. juna 1921. dogodio najveći rasni masakr u istoriji SAD

Osim mesta za nastavak kampanje, simboliku nosi i datum jer se 19. juna obeležava Dan emancipacije, odnosno dan kada je zvanično ukinuto ropstvo u SAD.

Smatra se da je robovlasništvo zvanično ukinuto toga dana, 19. juna 1865. godine, kada, sa zakašnjenjem od dve godine, u Teksas stiže vest da je predsednik Abraham Linkoln još u januaru 1863. godine izdao akt o emancipaciji kojim se zvanično ukida ropstvo u svim državama konfederalnog juga SAD.

 

 

Vest o nastavku Trampove kampanje objavljena je u jeku masovnih demonstracija u SAD i u svetu povodom brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu i protiv rasizma i policijske brutalnosti, izveštava BBC.

 

 

Iz Trampovog izbornog štaba su poručili da je Republikanska partija ponosna na svoju ulogu u pobedi Unionista u građanskom ratu i ukidanju ropstva u SAD, iako je američki predsednik juče odbacio zahtev da se preimenuju sve američke vojne baze koje nose imena generala Južnjačke konfederacije.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Tramp je u ovom trenutku u zaostatku za svojim predsednjičkim rivalom iz redova Demokratske stranke Džoom Bajdenom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija