• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.06.2020

07:39

I OVO JE POSLEDICA NEMIRA ZBOG UBISTVA DŽORŽA FLOJDA! Pročitajte novu definiciju rasizma iz Vebsterovog rečnika!

Vesti

I OVO JE POSLEDICA NEMIRA ZBOG UBISTVA DŽORŽA FLOJDA! Pročitajte novu definiciju rasizma iz Vebsterovog rečnika!

Podeli vest

Publikacija "Merijam - Vebster", koja je naslednik rečnika Noe Vebstera iz 19. veka, objavila je da će u svojim izdanjima dopuniti definiciju reči "rasizam" da bi obuhvatala i koncept sistemskog rasizma

Do promene je došlo na inicijativu Kenedi Mičam, studentkinje Univerziteta Drejk u Misuriju, koja je, dok su širom SAD trajali protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, uputila pismo uredništvu te publikacije.

Ona je iznela primedbu na trodelni opis te reči kao predrasude, doktrine i političkog programa, konstatujući da je rasizam mnogo kompleksniji od uverenja nekog pojedinca, prenosi Glas Amerike.

NEMAČKA POLITIČARKA POKUŠALA DA SNIMI RASNO MALTRETIRANJE U BELGIJI, istog trenutka počela je njena NOĆNA MORA! (VIDEO)

- Rasizam nije samo predrasuda prema određenoj rasi zbog boje nečije kože, to je i predrasuda, kombinovana sa društvenom i institucionalnom moći. To je sistem prednosti zasnovan na boji kože - napisala je Kenedi Mičam i dodala da se definicije menjaju "kada vidimo da se velike promene događaju u jeziku".

Studentkinja iz Vašingtona Redžina Brenan rekla je u intervjuu za Glas Amerike da uvek oseća potrebu da podseti ljude da je rasa, baš kao i novac, ekonomski odnos ili rod, jedan kulturno izgrađeni koncept zasnovan na uverenjima i praksi, a ne naučnim osnovama.

AFRIČKE DRŽAVE UDARAJU NA AMERIKU! Pripremile nacrt rezolucije za ispitivanje SISTEMATSKOG RASIZMA!

Natali Dodson sa Univerziteta Dalas u Teksasu, kaže da ima dileme u pogledu nove definicije.

- Mislim da je rasizam ugrađen u naš sistem do izvesne mere - objašnjava, ali dodaje i da veruje da "raspadanje porodice", kao strukture, vodi do situacija sistemskog rasizma, kao što su "niži prihodi i gora stambena rešenja za neke ljude".

I Brenan i Dodson su belkinje, navodi VOA.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija