• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

19.06.2020

10:40

PEKING DOKAZ DA KORONA MOŽE DA SE VRATI BILO KADA! Epidemija najgora do sada,  vlasti ne mogu da pronađu IZVOR ZARAZE!

Vesti

PEKING DOKAZ DA KORONA MOŽE DA SE VRATI BILO KADA! Epidemija najgora do sada, vlasti ne mogu da pronađu IZVOR ZARAZE!

Podeli vest

Peking je u nekoliko dana u delimičnoj blokadi. Vlasti su ponovno uvele restriktivne mere - zatvaranje stambenih četvrti i škola, kao i zabranu napuštanja grada, a u samo pet dana testirano je oko 365.000 ljudi

Do prošle nedelje činilo se kako je Peking zaboravio na koronavirus. Kineska prestonica već 55 dana nije prijavila lokalne zaraze i život se vratio u normalu. Firme i škole ponovo su bile otvorene, radnici su se vratili na posao, a gradski javni prevoz i parkovi ponovno su bili puni ljudi. Međutim, sve se promenilo prošle nedelje. Naime, nanizali su se novi slučajevi, a do danas je zaraženo više od 180 ljudi.

Peking je u nekoliko dana u delimičnoj blokadi. Vlasti su ponovno uvele restriktivne mere - zatvaranje stambenih četvrti i škola, kao i zabranu napuštanja grada, a u samo pet dana testirano je oko 365.000 ljudi.

Izbijanje zaraze u Pekingu, koji su vlasti prozvale jednim od najsigurnijih gradova u zemlji po tom pitanju, podsetnik je na to kako se virus lako može da se vrati u mesta gde se misli da je iskorenjen.

Slična priča dogodila se i u Južnoj Koreji koju su mnogi hvalili zbog nošenja sa koronavirusom. Korejske vlasti su, naizgled, stavile pod kontrolu početne brojeve. Međutim, ublažavanje mera socijalnog distanciranja i ponovnog otvaranja škola otvorilo je put novom talasu.

Singapur je takođe mnogima bio uzor u borbi protiv koronavirusa sve dok u aprilu nije izbio novi talas zaraze među radnicima-migrantima koji žive u prepunim sobama.

U Kini se početni talas najvećim delom zaustavio do kraja marta. Kako se zaraza u drugim zemljama pogoršavala, Kina je zatvorila svoje granice većini stranaca, uvela strogu kontrolu na aerodromima i sve kineske državljane koji se vraćaju stavila u karantin.

Uprkos svim merama, na severoistoku zemlje pojavili su se klasteri zaraze, ali se sve odnosilo na uvezene slučajeve.

Ipak, trenutna epidemija u Pekingu najgora je dosad, a vlasti i dalje pokušavaju da pronađu izvor.

"Ova epidemija u Pekingu verovatno nije započela krajem maja ili početkom juna, već verovatno mesec dana ranije", rekao je Gao Fu, zvaničnik kineskog centra za prevenciju bolesti (CDC) dodavši kako se radi o brojnim asimptomatskim i blagim slučajevima.

Vu Zunjou, glavni epidemiolog CDC-ja, rekao je kako je epidemija ipak "pod kontrolom".

"Slučajeva će biti i sutra i preksutra, ali to nisu nove zaraze, ovo je samo otkrivanje ranijih - situacija je pod kontrolom", rekao je Vu dodavši kako ova situacija nije neočekivana.

"Sve dok postoji rizik od uvoženja slučajeva, zaraze se mogu dogoditi bilo gde", rekao je Vu, a prenosi CNN.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17