• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2020

14:44

RAMPA ZA SRBE OSTAJE! U Crnu Goru će moći državljani najmanje 26 država, ali ne i Srbije!

Vesti

RAMPA ZA SRBE OSTAJE! U Crnu Goru će moći državljani najmanje 26 država, ali ne i Srbije!

Podeli vest

Ako budu usvojeni glavni kriterijum Evropske unije (EU), od 1. jula bi u Crnu Gori mogli da uđu državljani najmanje 26 zemalja, ali ne I Srbije, BiH, Rusije, Bugarske, SAD


Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) odlučilo je juče da Crna Gora dalju politiku otvaranja granica uskladi sa politikom i odlukama EU čim one budu konačne i saopštene.


Radio Slobodna Evropa objavio je da se u smernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju spoljnih granica navodi da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU.

Stopa zaraze, prema tim smernicama, trebalo bi da bude maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Agencija MINA podatak o broju obolelih obradila je koristeći kao izvore Svetsku zdravstvenu organizaciju, Worldmeters, a uzeta je promena broja novoinficiranih od 14. do 28. juna koja je preračunata na stopu od 100 hiljada stanovnika za svaku od posmatranih država.



Analizirani su podaci iz država EU, regiona, SAD, Velike Britanije, Rusije, Turske, Švajcarske, Kanade.

Prema tom kriterijumu u Crnu Goru neće moći da uđu državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, tzv. Kosova, SAD, Rusije, Bugarske, Izraela, Portugala, Rumunije, Švedske, Lihtenštajna.

U Crnu Goru će, između ostalih, moći da uđu državljani Slovenije, Hrvatske, Austije, Belgije, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, Norveške, Poljske, Slovačke, Španije, Švajcarske.

U analiziranom periodu Srbija, navodi se, ima 24,8 novoobolelih na 100 hiljada, a Crna Gora 24,7.

RSE piše da i ako se usvoje preporuke EK, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gago

pre 3 godine

Kod njih nebih isao i da me sa muzikom docekaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!
Politika

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

16.04.2024

12:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija