• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.06.2020

15:13

REGION U OBRUČU KORONE! RASTE BROJ INFICIRANIH, najviše novozaraženih u S. Makedoniji!

Vesti

REGION U OBRUČU KORONE! RASTE BROJ INFICIRANIH, najviše novozaraženih u S. Makedoniji!

Podeli vest

Broj slučajeva koronavirusa u porastu je i u zemljama Zapadnog Balkana, a daleko je najviše novozaraženih danas registrovano u Severnoj Makedoniji, dok su u nekim zemljama regiona na snazi dodatne mere u cilju sprečavanja širenja zaraze, izveštavaju regionalni mediji


Prema zvaničnim podacima nadležnih u Severnoj Makedoniji, u poslednja 24 časa u toj zemlji je testirano 870 osoba, a registrovano je 176 novih slučajeva COVID-19, dok se oporavilo 80 pacijenata, a devet preminulo.


Ukupan broj obolelih od izbijanja epidemije je 6.080, broj oporavljenih pacijenata je 2.315, a preminulo je 286 osoba.

Prema zvaničnim informacijama, u Bosni i Hercegovini koronavirusom trenutno je zaraženo 4.069 osoba, a u protekla 24 časa u Federaciji BiH testirana su 484 uzorka, od kojih je 68 bilo pozitivno na koronavirus.

Portal Avaz.ba navodi da su u Federaciji do sada testirana 53.232 uzoraka, a koronavirus potvrđen kod 1.988 osoba, od čega je 53,5 odsto žena, a 46,5 odsto muškaraca.

Kako izveštava Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS), u Federaciji BiH od juče je na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu.

Rad ugostiteljskih objekata ograničen je do ponoći, a kriznim štabovima u kantonima i opštinama omogućeno je da zabrane održavanje skupova koji bi mogli dovesti do širenje virusa i ugroziti zdravlje ljudi.

Naložen je i pojačan inspekcijski nadzor sprovođenja mera donetih radi sprečavanja širenja infekcije. Kantonalnim štabovima ministarstava zdravlja data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mera u skladu sa procenom epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, navodi RTRS.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa na koronavirus testirano 829 osoba i zabeleženo je 67 novih slučajeva, pa je broj aktivnih slučajeva COVID-19 u toj zemlji danas 435.

Kako su saopštili nadležni, 60 osoba i dalje je na lečenju, a nema pacijenata priključenih na respirator. Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno testirano 77.453 ljudi i registrovan 2.691 slučaj zaraze koronavirusom, a 107 osoba je preminulo i 2.152 se oporavile.

Kako prenosi portal Index.hr, u Zagrebu, gde se poslednjih dana dnevno beleži između tridesetak i četrdesetak novozaraženih, danas ponovo počinju sa radom izdvojene ordinacije u kojima se obavljaju savetovanje, trijaža i, po potrebi, pregled osoba za koje se sumnja da su oboleli od COVID-19.

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 157 slučajeva COVID-19 - u poslednja 24 časa, laboratorije Instituta za javno zdravlje dovršile su analizu 438 uzoraka, od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus, a dva pacijenta obolela od COVID-19 su preminula.

Prema najnovijim zvaničnim informacijama u Sloveniji, broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji je 1.581, preminulo je 111 osoba, a ukupno je do sada testirano 100.313 osoba.

Kako izveštava portal Slovenske novice.si, vlada Slovenije utvrdila predlog zakona o interventnim merama za pripremu za drugi talas epidemije i poslala ga parlamentu na usvajanje.

Broj zaraženih novim koronavirusom u Albaniji je 2.402, od COVID-19 preminulo je 55 osoba, a ukupno je do sada testirano 22.912 osoba.

Prema izveštaju portala exit.al, Albanija je na šestom mestu u Evropi po broju slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika, a ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu izjavila je da ta zemlja ima dovoljno bolničkih kreveta i smeštajnih kapaciteta za one kojima bude potrebna hospitalizacija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija