• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs/RT

02.07.2020

18:34

(VIDEO) RUSI KREĆU U MODERNIZACIJU SU-57, SUPER-SUHOJ ĆE POLETETI ZA DVE GODINE! Biće to nešto što je do sada postojalo samo u mašti!

Vesti

(VIDEO) RUSI KREĆU U MODERNIZACIJU SU-57, SUPER-SUHOJ ĆE POLETETI ZA DVE GODINE! Biće to nešto što je do sada postojalo samo u mašti!

Podeli vest

U pitanju je projekat dalje modernizacije višenamenskog lovca pete generacije Su-57. Očekuje se da će kompletan opitno-konstruktorski rad biti okončan do kraja 2024.godine

U nastavku teksta možete da pročitate koje će to novine da ima modernizovana letelica u odnosu na bazičnu varijantu aviona Su-57.

- Super-Suhoj" će poleteti za dve godine. Testiranje prvog modernizovanog lovca pete generacije će započeti u 2022.godini. Zvanični naziv modernizovane letelice nosi ime „Su-57 druge etape". Međutim, vojska i vazduhoplovno-tehničko osoblje mu je već dalo nadimak „Super-Suhoj". Pored integracije novog motora, modernizovani „Super-Suhoj" će biti opremljen paketom savremene avionike i dopunskih sistema nove generacije. Završetak opitno-konstruktorske faze je planiran za kraj 2024.godine, kada se očekuje prelazak na proizvodnju napredne verzije višenamenskog lovca Su-57. Etapno usavršavanje složenih borbenih mašina kao što su borbeni avioni, je uobičajena praksa u Rusiji ali i inostranstvu -smatraju eksperti.

Projekat "Megapolis"

Iako još nije ušao u operativno naoružanje ruske armije, za Su-57 je kreiran paket sveobuhvatnog „apgrejda". Ministarstvo odbrane je utvrdilo rokove i tehnička trebovanja koji se tiču unapređenja lovca „druge etape", rekli su za internet portal Izvestija dobro obavešteni izvori, iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Tehnički oblik modernizovane letelice je već određen, a osnovni zadatak vazduhoplovnih konstruktora je njegovo kompletiranje i priprema za testiranja u planiranim rokovima. Ukupno gledajući, duboko modernizovani lovac pete generacije će po svojim tehničko-taktičkim parametrima značajno prevazići svoju bazičnu verziju- rekli su ovom ruskom mediju izvori iz vojno-industrijskog kompleksa.

Državni ugovor koji se tiče aktivacije opitno-konstruktorskog rada kodnog imena „Megapolis" (projekat sveukupnog unapređenja bazične letelice Su-57) potpisan je između ruskog Ministarstva odbrane i kompanije PAO Suhoj 29.oktobra 2018.godine. Saglasno rokovima sa kojim je upoznata novinska redakcija medija Izvestija, prvo poletanje prototipa duboko modernizovane varijante Su-57 („Super-Suhoj") je planirana za sredinu 2022.godine, dok će kompletan opitno-konstruktorski rad biti okončan do kraja 2024.godine.

Početkom juna vazduhoplovna kompanija Suhoj je u okviru projekta „Megaopolis" potpisala sporazum o izradi tehničke dokumentacije u kome će se navesti procena potencijala modernizacije višenamenskog lovca Su-57. Kako je nedavno izjavio načelnik Generalštaba ruske armije general-armije Valerij Gerasimov, u 2019.godini su lovački avioni pete generacije imali svoju borbenu misiju u Siriji, gde su uspešno realizovali sve postavljene zadatke.

Motor "druge etape"

Jedan od ključnih tačaka projekta modernizacije Su-57 „Megapolis" je integracija novog motora uvećane snage na unapređene borbene letelice. U ovom momentu ovi avioni se opremaju starijim motorom prve etape AL-41F1. Na perspektivnom motoru nove etape koji nosi ime „izdelie 30" rade vazduhoplovni inženjeri kompanije „ODK-Ufimskoe motorostroitelünoe proizvodstvennoe obúedinenie".

Pre izvesnog vremena predstavnici „Obúedinennoé dvigatelestroitelünoé korporacii"- (ODK) su istakli, da će novi motor biti na daleko većem tehnološkom nivou od dosadašnjih avionskih motora koje proizvodi ruska vojna industrija. Ovi motori će modernizovanoj varijanti lovca Su-57 i samom projektu „Megapolis" dati potpuno nove mogućnosti. Konkretno, novi motor će stvoriti uslove za generisanje daleko većeg potiska nego što je to slučaj sa AL-41F1. Ovo će „Super-Suhoju" omogućiti dostizanje supersonične brzine bez „forsaža" (dopunskog sagorevanja). Takođe, sam motor će konstrukciono biti daleko bolje rešen što će mu obezbediti poboljšanje eksploatacionih karakteristika, tačnije produžetak njegovog upotrebnog resursa. Plazmeni sistem sagorevanja će poboljšati efikasnost upotrebe avionskog goriva.

U okviru konstruktorskog rada će biti napravljeno oko 20 prototipova motora druge etape „izdeli˙ 30" koji će se testirati na zemlji i u vazduhu. Početkom ove godine je postalo poznato, da se ovi motori već testiraju na specijalnim eksperimentalnim avionima koji su poznati kao „leteće laboratorije". Prva fotografije poletanja lovačkog aviona pete generacije Su-57 na kome se videla eksperimentalna verzija novog motora, pojavila se u martu prošle godine. Na njemu se vidi karakteristični „zubati" izgled mlaznice motora sa upravljivim vektorom potiska, koja ima funkciju smanjenja radarske vidljivosti aviona.

CG DIKTATOR GUBI PODRŠKU! EU PARLAMENTARCI STALI U ODBRANU SRPSKIH SVETINJA! Objavili su deklaraciju, Đukanoviću neće biti dobro!

Prema rečima zamenika ministra odbrane Alekseja Krivoručka, modernizovane 57-ice sa novim motorima će početi da se nabavljaju sredinom ove decenije. Do tog perioda planira se proizvodnja nekoliko desetina aviona koji će biti opremljeni starim motorima AL-41F1.

U ovom momentu se završava testiranje predserijskih letelica Su-57. Ugovor na prvi kontingent koji će brojati 76 aparata je potpisan sa ruskim Ministarstvom odbrane na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne tehnike „Armija-2019". Njegova celokupna realizacija se očekuje do kraja 2027.godine. Potpisivanje ovog ugovora je omogućilo značajno smanjenje cene za svaki pojedinačni avion.

Neće menjati sve

Su-57 je opremljen najsavremenijom opremom koja se ugrađuje u borbene avione nove generacije. Generalno, nekih kapitalnih promena koji se tiču konstrukcije samog aviona neće biti. Ovo je ruskim medijima izjavio ruski probni pilot, pukovnik Igor Malinkov. Prema njegovom mišljenju, razvoj najnovije modifikacije aviona se radi na njegovoj bazičnoj verziji koja još nije u potpunosti završena, tako da će proizvođač u hodu da započne kompletiranje modernizovanog aviona, ne trošeći dragoceno vreme.

 „Ovo je logičan proces" - rekao je ekspert za internet portal „Izvestija". „Ista takva istorija je bila i sa bombarderom Su-34, koji je dosta dugo testiran. U međuvremenu pojavila se nova elektronika, daleko kompaktniji elementi, unapređeni sistemi naoružanja. Takav proces možemo da vidimo i kod Amerikanaca. Oni još nisu dovršili svoj F-35, koji se praktično svake godine „apgrejduje" i stvaraju nove modifikacije aviona" - zaključuje ruski pilot.

Kako je nedavno objavljeno, jedan od glavnih elemenata koji će biti primenjen na modernizovanom lovcu S-57 je zamena hidrauličnih pogona za upravljačke površine na avionu, koji se sastoje od elektromotora. Ovo će u velikoj meri smanjiti radarsku vidljivost modernizovane letelice, i istovremeno povećati njegove manevarske sposobnosti i borbenu žilavost u slučaju oštećenja.

PUTINU NA VLASTI DO 2036, NAJGORA NOĆNA MORA SAD I NATO SE UPRAVO OBISTINILA! Rusi odlučili, neće ništa da menjaju! VELIKA VEST I ZA SRBIJU!

Razvojni inženjeri kompanije Suhoj koji rade na originalnoj (bazičnoj) i modernizovanij varijanti aviona, takođe su pre izvesnog vremena saopštili da rade na još nekoliko projekata koji će dovesti do kompletiranja 57-ice „druge etape".

To se pre svega odnosi na razvoj panoramskog vazduhoplovnog indikatora, novih višenamenskih ekrana i širokouganog kolimatorskog nišana. Sve ove izmene imaju zadatak da povećaju situacionu svest pilota.

Pored toga, na modernizovanoj verziji će biti povećan asortiman vođenog naoružanja koje će ova letelica moći da primenjuje. Prema njihovim rečima, Su-57 je višenamenska borbena letelica, koja nije samo namenjena za borbu u vazduhu (ostvarivanje vazdušne superiornosti), već i za izvođenje operacija protiv zemaljskih i pomorskih ciljeva (površinski brodovi).

Za ovaj avion se razvija familija „pametnih" bombi i raketa, koji će moći da se smeste u unutrašnje borbene spremnike koji se nalaze unutar trupa letelice.

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, kojeg su razvili vazduhoplovni inžinjeri OKB Suhoj. On je namenjen izvršavanju širokog spektra zadataka koji se mogu postaviti ispred jedne vazduhoplovne borbene platforme, kao što je ostvarivanje apsolutne vazdušne prevlasti iznad teritorije na kojoj se izvode aktivna borbena dejstva, uništavanje najrazličitijih zemaljskih ciljeva i površinskih brodova koji su ojačani savremenim protivvazduhoplovnim borbenim sredstvima, operacije izviđanja i nadzora vazdušnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje komandne infrastrukture neprijatelja itd.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija