• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.07.2020

13:39

OTELI SU NAM OVE PLANINIE, ON MRZI INDIJANCE...  Starosedeoci besni na Trampa koji je u Mount Rašmoru organizovao proslavu povodom 4. jula!

Vesti

OTELI SU NAM OVE PLANINIE, ON MRZI INDIJANCE... Starosedeoci besni na Trampa koji je u Mount Rašmoru organizovao proslavu povodom 4. jula!

Podeli vest

Starosedeoci Amerike besni su od kada je predsednik Amerike Donald Tramp povodom obeležavanja 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, održao vatromet u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti, spomeniku na zemlji za koji smatraju da je im je ukradena pre više od jednog veka


Takođe su doveli u pitanje i tajming samog događaja, jer se održava dok se Amerikanci bore protiv rasizma i policijske brutalnosti, kao i pokušajima plemena da se bore protiv širenja koronavirusa, prenosi Glas Amerike.


"On mrzi Indijance", kaže za Trampa Teri Fasthors, stanovnik Sikangu Lakote, čiji su preci pripadali plemenu Lumi i dodaje da Tramp nema drugog razloga da dođe ovde.

Sa njim se slaže meštanin Fil Tu Igl, koji je izvršni direktor Veća za dogovor, koje radi na tome da se priznaju prava Sedam Vatrenih Veća, što je pravo ime istorijske konfederacije plemena koja polažu prava na Crna brda.

"Za mene, Maunt Rašmor je simbol etničkog čišćenja, prisilne asimilacije i krađe naše teritorije", kaže Tu Igl.

"Tramp nas samo podseća kako se nastavlja genocid nad našim narodom", naveo je on.

Američka vlada je 1868. godine potpisala Mirovni ugovor sa Dakotom, Lakotom i poglavicama Arapaho, prepustila teritoriju "Velike Sijuks nacije" koja se prostirala kroz Severnu i Južnu Dakotu i ostalih četiri saveznih država, te garantovala plemenima "apsolutno i neometano korišćenje i svojinu".

To je sve bilo pre nego što su rudari koje je predvodio general Džordž A. Kaster pronašli zlato u Crnim brdima, nakon čega se pojavio veliki broj tragača za zlatom, koji su tražili zaštitu vlade.

Pod pritiskom rudara, Sekretarijat za unutrašnje poslove SAD poslao je komisiju da razmotri kupovinu Crnih brda, ali su odbili cenu koja su tražila plemena. Kongres je 1877. godine izglasao Zakon kojim je preuzeo Crna brda i preselio plemena, pod pretnjom da će im ukinuti dostavu namirnica, u pet malih rezervata u Južnoj Dakoti.

Spor se nastavio. Američki Vrhovni sud presudio je 1980. da je Vlada ilegalno preuzela Crna brda i naredio da se plemenima plati 106 miliona dolara. Plemena su odbila novac i tražila su da im se vrati zemlja. I dan danas, ta sredstva koja sada sa kamatama vrede više od milijardu dolara, leže netaknuta u sefu Sekretarijata za finansije, podseća se.

Međutim, plemena Južne Dakote ne zanima novac.
 

Foto: Tanjug/AP

Oni navode da polažu sveta prava na Crna brda, za šta imaju etnografska i istorijska dokumenta, uključujući i umetnička dela na stenama sa religijskim temama stara hiljadu godina.

"Za nas su Crna brda oltar. Postoje sveta mesta koja nas vezuju za astronomiju Lakote. Hiljadama godina, dolazili smo tamo da se molimo", kaže Tu Igl.

Južna Dakota je 1924. godine angažovala Gutzona Borgluma da dizajnira i izvaja "herojske skulpture izuzetnih ljudi" u Crnim brdima. Tri godine kasnije, stotine radnika počelo je da buši kamen na jugoistočnoj strani Maunt Rašmora, i 14 godina radilo na portretima američkih predsednika Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Abrahama Linkolna i Teodora Ruzvelta, visokim skoro 20 metara.

Te lidere su međutim, američki starosedeoci videli kao rasističke arhitekte agresije na plemena i ekspanzije. Rešili su da se suprotstave Trampovoj poseti spomeniku.

"Jedan protest je u Kistonu, oko milju daleko, ali ne verujem da će biti demonstracije u parku, jer nije dozvoljeno", kaže aktivista i novinar Deren Tompson koji je došao iz Viskonsina.

Slika kako Maunt Rašmor eksplodira u kamenje i prašinu, širila se internetom, što je dalo argumenata nekim konzervativcima da tvrde da će demonstranti rušiti Maunt Rašmor, kao što su se na protestima rušili spomenici Konferederaciji.

"Nemoguće je. Toliko je jako obezbeđenje da to može samo da se uradi iznutra", navodi Tompson, koji poznaje park.

Tramp je potpisao uredbu kojom se najstrožim kaznama sankcionišu oni koji uništavaju, oštećuju, vandalizuju ili skrnave spomenike, memorijale ili statue u SAD i preti se uskraćivanjem finansiranja lokalne ili državne policije ako ne štiti spomenike.
 

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Oglala Lakote Džulijan Ber Raner rekao je za dnevni list Argus Lider da smatra da likovi predsednika treba da budu uklonjeni.

"Uklonjeni, ne da budu razneti eksplozijom, pošto bi to samo napravilo više štete okolini", rekao je on.

Harold Frejzir, vođa Čejen River Sijuks plemena nazvao je spomenike "žigom na našoj koži" i dodao da je spreman sam da ih ukloni, besplatno. Večina starosedelaca sa kojima je Glas Amerike razgovarao, rekla je da bi radije da spomenici ostanu da bi se koristili u obrazovanju.

 

Foto: Tanjug/AP

"Što jednostavno ne napravimo muzej u podnožju u čast našeg naroda i da se zna da su i oni postojali?", pita Fasthors.

Republikanski kongresmen iz Južne Dakote Dasti Džonson podneo je predlog zakona kojim bi se zabranilo da se federalna sredstva koriste da se promene, unište ili pomere likovi predsednika na Maunt Rašmoru.

"Ti predsednici poštovali su slobodu, a oni koji traže da se sklone njihovi istorijski likovi nipodaštavaju sve što su ovi lideri učinili da naprave našu zajednicu savršenijom", rekao je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija