• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.07.2020

14:34

AMERIKANCI PROTERUJU STRANE STUDENTE?! Tramp prelomio, počelo da važi novo pravilo, univerziteti i koledži će bankrotirati!

Vesti

AMERIKANCI PROTERUJU STRANE STUDENTE?! Tramp prelomio, počelo da važi novo pravilo, univerziteti i koledži će bankrotirati!

Podeli vest

Svi strani student u SAD, među kojima su i oni iz Srbije, po novim pravilima moraće da napuste SAD ili se prebace na drugi fakultet ako njihovi fakulteti ove jeseni ponude on lajn nasavu u skladu sa novim smernicama koje su objavili nadležne imigracione vlasti.

Prošle godine univerziteti u Sjedinjenim Državama privukli su više od milion studenata (1,1 miliona) iz inostranstva, a kako je ranije rečeno Tanjugu u Međunarodnom akademskom centru koji sa ambasadorm SAD organizuje Dan američkih koledža, u SAD godišnje iz Srbije na studije od osnovnih do postiplomskih ode i do 150 studenata.

Jedan od najprestižnihih univerziteta na svetu Harvard, pre nekoliko dana najavio da će većina predavanja tokom jesenjeg semestra biti preko interneta, prenosi Njujork post.

Uputstva koje su izdali nadležni organi za imigraciju i sprovođenje carinskih mera stvaraju dodatni pritisak na univerzitete i koledže da se ponovo otvore uprkos sve većoj zabrinutosti zbog širenja pamdemije među mladima, odatle odluka može da utiče na hiljade i hiljade studenata koji su došli u SAD da bi studirali ili učestovali u trening programima, neakademskim i drugim studijama.

Predsednik SAD Donald Tramp insistirao je da se škole i fakulteti što pre vrate na redovnu nastavu, a ubrzo nakon što su nove smernice objavljene, Tramp je na Tvitteru ponovio da se škole moraju ponovo otvoriti na jesen, dodajući da demokrate žele da one budu zatvorene "iz politickih razloga, a ne zbog zdravstvenih razloga".

Foto: Reuters

Nadležni visokoškolski prosvetni organi ocenjuju takvu odluku kao zastrašujuću, jer će, tvrde, dovesti do konfuzije i nesigurnosti.

Studentske vize, kako navode mediji, neće se izdavati učenicima u školama i na fakultetima ili onima na programima koji su u potpunosti online. Čak i fakulteti koji nude kombinaciju časova i onlajn kurseva ove jeseni, neće olakšati situaciju.

(VIDEO) NOVI SNIMAK BRUTALNOSTI ŠOKIRAO AMERIKU! Policajci na silu izvukli par MLADIH AFROAMERIKANACA iz auta, pa ih KRVNIČKI PRETUKLI!

Gotovo 400.000 stranaca dobilo je studentske vize na 12 meseci koje ističu 30. septembra, što je više za 40 odsto u odnosu na četiri godine ranije.

Fakulteti širom SAD već su ove jeseni očekivali nagli pad međunarodnih studenata, ali gubitak svih stranih studenata mogao bi za neke univerzitete i koledže biti katastrofalan, jer mnogi zavise od prihoda od njihovih školarina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija