• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.S.

08.07.2020

11:49

ERDOGAN POKAZAO ZUBE AMERICI I POSTAO KOST U GRLU NATO! Zbog Putinovog S-400 odnosi Ankare i Vašingtona na ivici pucanja!

Vesti

ERDOGAN POKAZAO ZUBE AMERICI I POSTAO KOST U GRLU NATO! Zbog Putinovog S-400 odnosi Ankare i Vašingtona na ivici pucanja!

Podeli vest

Dve godine ranije, Turska je odlučila da kupi ruske sisteme PVO S-400 uprkos insistiranju Amerike da od njih nabave sisteme Patriot-2, a sada situacija preti da kulminira u neprijateljstvo

Kupovina ruskih PVO sistema S-400, vredna oko 2,2 milijarde evra, ostavila je nesagledive posledice po odnose Turske i SAD.

Amerika odbija da prizna, ali sve veći broj stručnjaka procenjuje da Turska više nije pouzdan NATO partner. Kao posledica konfrontacije dolazi informacija da Turska isprobava S-400 na američkim avionima, dok je Amerika "zamrzla" veliki ugovor u kojem je Turskoj trebalo da isporuči borbene avione F-35 - dizajnirane da "unište" ruske S-400.

Kupovina sistema S-400 je "približila" dvojicu predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, što je posebno važno zbog osetljivog stanja u Siriji. Novi sistem protivvazdušne odbrane omogućava Turskoj da "pokrije" veliki deo sirijskog vazdušnog prostora, ali i da nadgleda nebo Grčke, koja je takođe članica NATO pakta.

Foto: Reuters/Tanjug/AP

Važno je napomenuti da ni jedna zemlja, a tako ni Rusija, ne prodaje nijednu vrstu naoružanja za koju nema pripremljen "odgovor" u slučaju sukoba. Takođe, sistem-400 je za Ruse "zastareo", a tek odnedavno su obelodanjene karakteristike S-500, moćnog sistema protivvazdušne odbrane kojim sada raspolažu ruske oružane snage. Više o tome možete pročitati OVDE.

Erdogan pokazao Americi zube

Nakon serije optužbi Turske da je iz Amerike organizovan pokušaj puča i nasilna smena Erdogana, do otvorene američke podrške Kurdima u Siriji koje Turska smatra terorističkom organizacijom, odnos ove dve zemlje zapadao je u sve dublju krizu.

Kupovina ruskog S-400 je stoga došla kao kontramera američkom naoružanju i eventualnoj vojnoj pretnji. Ruski vojni ekspert Aleksandar Golc veruje da je kupovina njihovog sistema "čista politička odluka". On dodaje da je time Erdogan poslao signal NATO partnerima da imaju suvereno pravo da odlučuju o svojoj nacionalnoj sigurnosti, i da neće biti američke marionete, preneo je Si-En-En.

Turska je tako postala druga zemlja, nakon Kine, koja je dobila ruske S-400 sisteme. S jedinom razlikom da je u incidentu 2017. godine tokom isporuke Kini i strašne oluje, jedan kontigent raketa pristigao oštećen. Rusija je odmah reagovala i zamenila isporuku.

Indija je potpisala ugovor sa Rusijom u vrednosti od 5 milijardi evra i čeka isporuku ruskih S-400 sistema, dok je više golfskih zemalja na Bliskom Istoku iskazalo interesovanje, ali još nisu dobili "zeleno svetlo" od Putina.

Nisu neprijatelji, ali nisu ni prijatelji

Amerika je ostala zaprepašćena kada su se pojavile informacije da će Rusija dozvoliti Turskoj da proizvodi određene delove za S-400.

Sovjetski S-300 je dizajniran da deluje konheretno, sa svim pratećim jedinicama i da bude korišćen kao "nacionalni sistem odbrane". Za razliku od tog sistema, S-400 može biti operativan individualno, što omogućava Turskoj da ga koristi ne integrišući se sa NATO odbranbenom mrežom.

Foto: printskrin youtube/rts

Neki predstavnici NATO zemalja su optimistični, pa navode da Rusi koriste S-400 sa sistemom srednjeg dometa "Pancir S-1", pa se nadaju da će Turska okrenuti leđa Rusiji i probati da se integriše sa sistemom odbrane ostalih članica, što bi ojačalo sveukupnu "NATO odbranu". Odluka Erdogana da ne proda S-400 Americi je bio "hladan tuš" za optimistične NATO analitičare, preneo je Dojče vele. 

Dugogodišnji američki analitičar Stiven Kuk koji godinama prati odnose Amerike i Turske je napisao:

- Odnosi više nikada neće biti isti. U budućnosti, američka politika mora biti fokusirana na činjenicu da Turska nije neprijatelj, ali nije ni prijatelj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
velja

pre 3 godine

Cek, zar se nisu u Libiji pobili oni sto ih Turska podrzava i oni shaftarovi sto ih Rusija podrzava i naoruzava, i turci unistili 6 pancira s1 dronovima???? A sad u dobrim odnosima??? Nesto ovde ne stima...

Rade

pre 3 godine

Ne verujem ja ništa Turcima! Sve mi to nekako mnogo smrdi! Daj bože da Putin zna šta radi, da ja nisam u pravu!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija