• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir.rs/RT

08.07.2020

15:41

BRITANSKI EPIDEMIOLOG ZAPANJIO SVET: Korona nije potekla iz Kine, u martu 2019. primećeno je nešto čudno u ovoj evropskoj zemlji!

Vesti

BRITANSKI EPIDEMIOLOG ZAPANJIO SVET: Korona nije potekla iz Kine, u martu 2019. primećeno je nešto čudno u ovoj evropskoj zemlji!

Podeli vest

Jedan od vodećih svetskih epidemiologa, Britanac Tom Džeferson, kaže da novi koronavirus najverovatnije nije potekao iz Kine, kako se smatra, pogotovo sada kada znamo da su tragovi virusa pronađeni i u Španiji u uzorcima otpadnih voda od marta 2019. godine

Džeferson, koji radi u Medicinskom centru pri Oksfordskom univerzitetu, rekao je da je virus bio pritajen, možda i godinama, pre nego što se aktivirao krajem prošle godine.

Ukazao je na brojne studije koje su potvrdile prisustvo virusa u otpadnim vodama, od Evrope do Južne Amerike. Zanimljivo je da su svi ovi uzorci starijeg datuma nego što je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u kineskom Vuhanu.

Italijanski istraživači su pronašli tragove virusa u Torinu u uzorcima iz decembra prošle godine, mnogo pre nego što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze covidom-19 u toj zemlji. Slično je bilo i u Španiji, gde su istraživači otkrili prisustvo virusa SARS-CoV-2 u uzorcima iz marta 2019. godine.

 

 

To ne znači da je virus potekao u Španiji, ali isto tako ne daje potvrdu da vodi poreklo iz Kine. Džeferson kaže da je i dalje rano da kažemo gde je tačno virus nastao.

Njegova teza nije za sada široko prihvaćena u naučnoj zajednici jer nije prvi put da je izazvao burne reakcije svojim stavovima.

Već je bio u žiži javnosti kada se govorilo o vakcinama protiv gripa. Istakao je da su mnogi podaci koji se koriste u kliničkim istraživanjima takvih vakcina sumnjivi, zbog čega je postao nepoželjan u mnogim akademskim krugovima.

Na mnogim naučnim skupovima, kako prenose strani mediji, stručnjaci odbijaju da sede sa Džefersonom za istim stolom, a izbegavaju ga i na mnoge druge načine.

 

 

Međutim, njegov skepticizam po pitanju istraživanja vakcina protiv gripa sada je na snazi kada je reč o vakcinama protiv korone. Džeferson se pitao da li su podaci o smrtnim slučajevima uzrokovanim gripom uvek opravdani.

"Kada umre starija osoba usled prestanka rada respiratornih organa posle bolesti, nalik gripu, skoro uvek budu zabeleženi da su umrli od gripa", rekao je jednom prilikom sumnjajući u pouzdanost podataka.

Dalje, nije pristalica vakcinisanja mlađih i zdravih ljudi koji gotovo nikada ne umiru od gripa.

U jeku novonastale pandemije, mnogi stručnjaci se pitaju isto kada je reč o koronavirusu.

"Jedno je sigurno - Džeferson ima svoje samostalno mišljenje i ne potpada pod uticaj naučnog establišmenta ili mejnstrim medija: Biti naučnik je biti u mogučnosti da se postavljaju pitanja, ne uzimati ništa zdravo za gotovo. Svakako bih želeo više o ovome da čujem, pogotovo ako se napori da se napravi vakcina protiv korone bliže kraju", istakao je novinar Piter Endruz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija