• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.07.2020

10:40

KURC O NOVOM BUDŽETU EU: Rešenje na dohvat ruke, ako postoji spremnost

Vesti

KURC O NOVOM BUDŽETU EU: Rešenje na dohvat ruke, ako postoji spremnost

Podeli vest

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da se rešenje za novi budžet Evropske unije nalazi "na dohvat ruke", ukoliko postoji spremnost za to


"Ako postoji želja, moguće je u svako vreme postići dogovor", naglasio je on u obraćanju Odboru za pitanja EU austrijskog parlamenta.


Istovremeno je kazao da postoji veća potreba za diskusijom fonda za obnovu koji je predložila Evropska komisija. Odbor za EU održan je jutros povodom vanrednog Samita EU koji je zakazan za iduću nedelju u Briselu.

Na prvom "fizičkom" sastanku od početka koronavirus krize lideri EU razgovaraće o planu za obnovu.

Evropska komisija želi povećan budžet, kao i uzimanje novca sa tržišta kapitala za fond za obnovu koji bi bio „težak“ 750 milijardi evra.


Kurc je ocenio da će predsednik Saveta EU Šarl Mišel predložiti "blago redimenzionirani" budžet EU.

"Obim će biti manji i to je pozitivno za zemlje neto-uplatnice kao što je Austrija. Raduje me što postoji pomeranje u tom pravcu", kazao je on.

Kurc je rekao da još postoji velika razlika po pitanju Fonda za obnovu, odnosno u kom obliku će biti pružana pomoć.

Kazao je da južnoevropske zemlje ne žele gotovo nikakve kriterijume za dobijanje novca, ali Austrija, kao i još tri zemlje, traže kriterijume kao što su zaštita klime, spremnost na reforme i vladavina prava.

Kurc ne smatra svrsishodnim da se novac daje za popunjavanje budžeta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija