• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.07.2020

11:21

RUSIJA POSTAJE VLADAR NEBA, testiranje novih "LETEĆIH SUPERRADARA" pomera granice ratovanja ! (VIDEO)

Vesti

RUSIJA POSTAJE VLADAR NEBA, testiranje novih "LETEĆIH SUPERRADARA" pomera granice ratovanja ! (VIDEO)

Podeli vest

Ruska vlada planira izgradnju još jednog "letećeg radara" A-100 "Premier" za svoje kosmičke snage

Moćna letelica će ući u program testiranja koje će trajati do 2024. godine. Za sada, specifikacije ove letelice nisu obelodanjene.

Kako navodi izvor koji radi u programu, letelica sa radarskim sistemom i modernom računarskom opremom biće najbolja na svetu u svojoj klasi. Stručnjaci smatraju da će biti gotovo nemoguće "ugasiti“ ploču elektronskim ratovanjem.

O sistemima koje Rusija poseduje za elektronsko ratovanje, a za koje Zapad nema odgovor smo već pisali i o tome možete čitati OVDE.

- Za ruske kosmičke snage planira se izgradnja drugog radarskog sistema iz serije A-100 "Premier" - rekao je izvor iz Ministarstva odbrane za ruski Izvestia.

Rad na ovoj multifunkcionalnoj letelici za vazdušno osmatranje i kontrolu neba počeo je 2013. godine. Postoji prototip na letelici IL-76MD-90A i jedna "radionica" na modifikovanom Iljušin transportnom avionu.

Nakon završenog testiranja, planira se serijska proizvodnja kako bi se zamenile letelice A-50 i A-50U.

Proslavljeni ruski testni pilot Igor Malkov kaže da je uloga ovih aviona veoma značajna jer na udaljenosti od 200 kilometara od ratnog polja daju sliku iza neprijateljskih linija.

- Mašine detektuju svaki cilj na zemlji ili vazduhu - rekao je ekspert, a prenosi Izvestija, i dodao: Za svaku operaciju je ovo veoma važno. Nemoguće je kontrolisati nebo ako ne možete da vidite neprijatelja. Učestvovao sam u testiranju A-50, podigli smo avione i mogli smo svaki da lociramo i targetiramo.

Za razliku od A-50, nove letelice iz serije A-100 će moći da detektuju ciljeve u vazduhu, ali i na zemlji i na moru. Biće pretvorene u automatizovani kompleks u koji će moći da bude smeštena "vazdušna komanda".

Kako prenose mediji, Rusija trenutno konstantno koristi dva A-50 u Siriji. Rusi su shvatili su da im ulaganje u ovakve avione pruža ogromnu stratešku prednost. Zbog toga će A-100 biti opremljeni najsofisticiranijom radarskom opremom i moći će da preuzme ulogu kontrolnog centra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Moca

pre 3 godine

Avaksi nove generacije gledaju bojiste do 400km u dubinu, znaci rusi zaostaju jos dobrih 200km, ali neka stici ce oni mladi su, ima vremena

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija