• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.07.2020

11:58

ERDOGAN IDE ĐONOM NA HRIŠĆANSKI SVET! Aja Sofija PONOVO DŽAMIJA, turski novinar otkrio poverljive informacije iz vrha vlasti!

Vesti

ERDOGAN IDE ĐONOM NA HRIŠĆANSKI SVET! Aja Sofija PONOVO DŽAMIJA, turski novinar otkrio poverljive informacije iz vrha vlasti!

Podeli vest

Državni savet Turske jednoglasno je glasao za promenu statusa Muzeja Aja Sofije u džamiju, napisao je na svom nalogu na Tviteru turski novinar Radžip Sojlu, pozivajući se na izvore u vladi zemlje

Prema njegovim rečima, promena statusa crkve trebalo bi da bude zvanično objavljena 10. jula.

​O tome da turske vlasti razmatraju promenu statusa Aja Sofije objavljeno je 2. jula. Tada je navedeno da, prema poslednjim istraživanjima, oko 70 odsto turskih ispitanika odobrava odluku da se ona pretvori u džamiju.

 

 

Protiv promene statusa ove turističke atrakcije izjasnio se američki državni sekretar Majk Pompeo, kao i Ruska pravoslavna crkva. Državna duma Rusije sastavila je apel Velikoj narodnoj skupštini Turske u vezi sa Aja Sofijom.

Crkva Svete Sofije osvećena je 27. decembra 537. godine. Oko hiljadu godina bila je najveći hrišćanski hram na svetu, ali je kasnije pretvorena u glavnu džamiju Osmanskog carstva. Od 1935. godine ima status muzeja, a 1985. godine priznata je kao spomenik svetske baštine Uneska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bes

pre 3 godine

Turska je islamska drzava. Njen predsednik je pobozni covek.Pa nije mi jasno za ovaj protivislamski cin. Islam to zabranjuje po Kuranu( Sura al-Hadz ajet 40). A i drugi khalifa u Islam Hazreti Omer r.a. dao je primer: Nakon opsade Jerusalema stari Jerusalemski patrijah Sofronije predlozio je primirje pod uslovom da khalifa Omer licno dode na predaju Jerusalema. A kada je Omer peske usao u grad (njegov pomocnik Eslem jahao je kamilu) Patrijah Sofronije je Omeru predlozio dobrodoslicu i pozvao ga da se pomoli u najsvetijoj crkvi krscana.Ali je Omer r.a. odbio da se pomoli u crkvu. Kada ga je patrijah upitao zasto Omer r.a. rekao je:,, Ako se ja budem molio tu, muslimani ce dolaziti i htjet ce moliti. Oduzet ce vam crkvu, a ja zelim da crkva ostane vasa``. Molio se malo dalje a tu se kasnije podignuta dzamija koja nosi njegovo ime. Do danasnjeg dana kopija zavjeta koju je Omer dao krscanima Jerusalema moze se vidjeti na zidovima ove dzamije. Tu stoji:,, Ovu garanciju mira i zastite daje sluga Allahov Omer voda pravovjernih naroda Jerusalema: -Daje im garanciju zastite njihovih zivota, imovine, crkava i krizeva, kao i bolesnima i zdravima i cijeloj vjerskoj zajednici.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija