• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.07.2020

14:00

IRANSKE PODMORNICE za postavljanje mina postale NOĆNA MORA AMERIKANACA! Pamte ih po zlu još iz Persijskog zaliva, a sada tek imaju razloga za strah! (VIDEO)

Vesti

IRANSKE PODMORNICE za postavljanje mina postale NOĆNA MORA AMERIKANACA! Pamte ih po zlu još iz Persijskog zaliva, a sada tek imaju razloga za strah! (VIDEO)

Podeli vest

Iranske podmornice domaće proizvodnje su mnogo korisnije za postavljanje mina nego kao platforme za torpeda

Nije iznenađenje da su morske mine atraktivna alternativa za protivbrodske rakete i brze brodove i mogle bi biti iskorišćene u Persijskom zalivu u slučaju sukoba sa Amerikom.

Zanimljivim ih čini činjenica da su mnogo korisnije za postavljanje "minskih polja" nego za ratovanje torpedima.

Iran je 2007. godine počeo sa pravljenem podmornica klase "Gandir" i "Nahang", a 2017. godine je američka obaveštajna agencije obelodanila da Teheran poseduje oko 14 podmornica iz obe klase. Iranski mediji tvrde da podmornica klase "Gandir", pored torpeda, poseduje mogućnost ispaljivanja raketa. Obe klase podmornica su relativno male i pogodnije za pliće vode. 

Iran je 2019. godine otkrio da proizvodi i podmornice klase "Fateh". Prema tvrdnjama zvaničnika, to su prve autohtono proizvedene podmornice. Teže oko 600 tona i mogu da, pored torpeda, ispaljuju protivbrodske rakete dok su zaronjene.

Iranske domaće podmornice su male, namenjene plitkim vodama. Njihova snaga nije sposobnost zarona ili ispaljivanja torpeda, već mogućnost postavljanja "minskih polja". Teško se otkrivaju, bez obzira da li se kreću ili su stacionirane u plitkim vodama.

Puno se govorilo i pisalo o iranskim protivbrodskim mogućnostima, pogotovu o iranskom protivbrodskom arsenalu, dok se na mine gotovo u potpunosti zaboravilo. Mine su se pokazale i kao mnogo moćnije sredstvo za odvraćanje.

U prilog ovome govori i činjenice koje je iznela američka mornarica:

- Od 1950. su brodovima 200 odsto vežu štetu nanele mine nego sva ostala sredstva zajedno.

Da iranske mine mogu biti velika opasnost za američke brodove se već se pokazalo tokom operacije "Pustinjska oluja".  Irak je uspeo da postavi oko 1.000 mina u Perijskom zalivu i "potopi" prvobitni plan o iskrcavanju koalicionih snaga u Kuvajtu.

Iran poseduje raznovrstan arsenal podvodnih mina - akustične, magnetne, kontaktne...

Neke od ovih mina su domaće proizvodnje, neke su ruske, a poseduju i kineske EM52.

Američki analitičari upozoravaju da su EM52 posebno opasne. Kako navode stručnjaci iz mornarice, EM52 je nadograđena verzija ruske KMD3000 podvodne mine i poseduje eksplozivno punjenje od 250 kilograma. Veoma je teško izbeći EM52 i može da reaguje magnetski, akustično, na pritisak ili na talase kada joj se brod približi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija