• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

13.07.2020

18:08

NJEGA NE SME DA LAŽE! Erdogan razgovarao sa Putinom o Aja Sofiji, evo šta mu je garantovao!

Vesti

NJEGA NE SME DA LAŽE! Erdogan razgovarao sa Putinom o Aja Sofiji, evo šta mu je garantovao!

Podeli vest

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom, između ostalog, o promeni statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju

Erdogan je Putinu garantovao da će stranci moći da uđu u Aja Sofiju, kao i da će hrišćanske svetinje biti očuvane, saopštila je pres-služba Kremlja

- Predsednik Turske dao je (Putinu) odgovarajuća pojašnjenja, istakavši da će pristup tom jedinstvenom spomeniku svetske civilizacije biti zagarantovan svima koji žele da ga posete, uključujući stranim državljanima, kao i da će hrišćanske svetinje biti očuvane - navedeno je u saopštenju.

Ruski lider je tokom razgovora skrenuo pažnju turskom lideru na značajan odjek koji je u Rusiji izazvala odluka da promeni status Aja Sofije u Istanbulu.

ERDOGAN SE NE SMIRUJE! Posle Aja Sofije, na meti još jedna čuvena svetinja!

OGLASIO SE PATRIJARH IRINEJ O ISTORIJSKOJ NEPRAVDI! Uputio hitan apel Erdoganu!

Foto: Reuters

Tokom razgovora razmotrene su brojne aktuelne teme, kao što je ekonomska saradnja i situacija u Siriji i Libiji, navedeno je u saopštenju administracije turskog predsednika.

- Strane su razgovarale, pre svega, o ekonomskim pitanjima, koracima za proširenje bilateralnih odnosa, kao i o borbi protiv pandemije virusa korona. Lideri dveju zemalja su takođe ocenili situaciju u Libiji i Siriji i dotakli se drugih regionalnih pitanja - navedeno je u saopštenju.

Predsednici su se dotakli teme Libije, istakavši ponovo potrebu za prekidom oružanih sukoba i za povratkom pregovaračkom procesu u toj zemlji.

Putin i Erdogan takođe su visoko ocenili saradnju Ministarstava odbrane dveju zemalja, koja su omogućila da se stabilizuje situacija u sirijskom Idlibu.

- Nastavljena je rasprava o aktuelnim pitanjima međunarodnog dnevnog reda. Akcenat je bio i na važnosti pojačavanja napora za regulisanje situacije u Siriji, uključujući i u Astanskom formatu, oslanjajući se na sporazume koji su nastali nakon rusko-tursko-iranskog samita (putem videokonferencije) održanom 1. jula - navedeno u saopštenju pres-službe Kremlja.

Šefovi dveju država dogovorili su se da i dalje održavaju redovne dijaloge, uključujući i na najvišem nivou.

Razgovor je održan na inicijativu turske strane.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Net

pre 3 godine

Telegraf. Erdogan uklanja hrišćanske simbole, sam kupio ogromni molitveni tepih

englezii

pre 3 godine

ocigledno d si ti taj koji moze svima da deli packe pametnjakovicu !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija