• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/vz.ru

14.07.2020

13:26

RUSKI KEC IZ RUKAVA USRED PANDEMIJE! Svetska ekonomija grca, samo RUSI BELEŽE ISTORIJSKI REKORD, brojke su ŠOKANTNE!

Vesti

RUSKI KEC IZ RUKAVA USRED PANDEMIJE! Svetska ekonomija grca, samo RUSI BELEŽE ISTORIJSKI REKORD, brojke su ŠOKANTNE!

Podeli vest

Prihodi Rusije od izvoza zlata prvi put su premašili prihode dobijene od prodaje gasa, sledi iz podataka Federalne carinske službe i Centralne banke zemlje

Tako su ruske kompanije u aprilu i maju prodale u inostranstvu 65,4 tona zlata u iznosu od 3,55 milijardi dolara.

Za isti period, isporuke „plavog goriva“ donele su 2,4 milijarde dolara „Gaspromu“, koji drži monopol na izvoz sirovina koje se prenose cevovodima. Prema podacima Centralne banke, to je minimalna vrednost za kvartal od 2002. godine.

Prema rečima šefa grupe za procenu rizika stabilnog razvoja AKRA Maksima Hudalova, takva situacija se prvi put pojavila u istoriji savremene Rusije.

On je za portal „RBK“ rekao da je izvoz gasa, barem od 1994. godine, tradicionalno donosio više prihoda nego prodaja zlata.

Igor Juškov, vodeći stručnjak Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost, kaže da su Rusija i svet navikli na ideju da ruska ekonomija počiva na naftnoj i gasnoj industriji. Međutim, u stvarnosti postoji niz industrija koje ruskoj ekonomiji ne daju ništa manji profit.

 

 

„Ova situacija je najvećim delom bila posledica pada cena gasa: na evropskom tržištu cena hiljadu kubnih metara gasa je oko 60 dolara, dok je prošle godine iznosila 200 dolara“, rekao je Juškov.

Prema mišljenju stručnjaka, pad cena gasa povezan je sa čitavim nizom razloga.

„Prvo, tokom 2019. godine, evropske kompanije puštale su gas u podzemna skladišta, očekujući da će od 1. januara 2020. isporuke gasa preko Ukrajine prestati. Ali na kraju, topla zima i sporazumi s Kijevom omogućili su očuvanje nagomilanih rezervi“, rekao je Juškov, dodajući i da je koronavirus igrao važnu ulogu.

"Zbog njega je svetska ekonomija opala, što znači da je potražnja za energetskim nosačima opala", objasnio je.

Juškov prognozira i da bi do kraja 2020. godine i drugi sektori ekonomije mogli da pokažu veći prinos od gasne industrije, da će se 2021. godine verovatno povećati cena gasa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija