• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bbc/informer.rs

15.07.2020

18:46

(FOTO) POMPEO POSLAO ŠIFROVANU PORUKU KINI! Zbog fotografije koju je okačio na TVITER NASTAO HAOS, ČEKA SE ODGOVOR!

Vesti

(FOTO) POMPEO POSLAO ŠIFROVANU PORUKU KINI! Zbog fotografije koju je okačio na TVITER NASTAO HAOS, ČEKA SE ODGOVOR!

Podeli vest

Mike Pompeo objavio je na ličnom Tviter nalogu sliku svog psa Mersera, okruženog "svim njenim omiljenim igračkama". Igračka koja sedi na centralnoj bini je punjeni Vini Pu

Tvit je izazvao značajnu pažnju s obzirom na to da je Vini Pu uobičajeni nadimak kineskog predsednika Si Đinpinga.

Kineska vlada aktivno cenzuriše pogrdne komentare ili nadimke koji bi mogli dovesti do podsmeha zvaničnika Komunističke partije. Međutim, kineski korsnici interneta odavno su smislili kreativne načine da se onlajn obrate kineskom rukovodstvu.

Tokom 2013. godine kružile su internetom fotografije u kojima je upoređen oblik tela predsednika Sija sa crtanim medvedom. Sve je porpimilo svetske razmere.

S obzirom da simpatična dečja igračka cenzorima otežava uklanjanje bezazlenih sadržaja bez privlačenja ismevanja, nadimak se brzo primio.

Takva se taktika ranije pokazala uspešnom kod vođe Đang Cemina, za koga su mnogi mogli da koriste nadimke koji se odnose na "žabu".

"Vini Pu" i slične reference dugo su cenzurirane na kineskim platformama društvenih medija.

Pretraživanje reči "Vini" na popularnom mikroblogu Sina Veibo trenutno prikazuje samo medije koje su odobrili vlasti ili službene verifikovane naloge.

EU JE FORMIRANA KAKO BI NAS ISKORIŠĆAVALA! Tramp osuo paljbu: Uvek su bili nepravedni, ALI TAJ PROBLEM SE DA LAKO REŠITI!

Kina je čak 2019. godine povukla tajvansku igru "Devotion", jer je u njoj bila skrivena referenca koja povezuje Đinpinga i Vini Pua.

Sasvim je moguće da bi post mogao biti nevina fotografija psa Majka Pompea i njenih igračaka, ali na ovoj slici postoje i druge potencijalne reference koje vredi primetiti.

Pompeo je možda je uzeo „psa“ kao referencu kako bi oslikao SAD ili možda čak i sebe. Reč "pas" na kineskom jeziku često se koristi za označavanje ljudi ili zemalja koje se smatraju agresivnim, divljim.

Reč "pas" demonstranti su ranije koristili u Hongkongu kao pogrdan termin za policajce. U kontinentalnoj Kini, SAD i Pompea stalno se nazivaju "psima".

Kada je Kanada uhapsila finansijskog direktora Huaveja na zahtev SAD-a, Kanadu su često prozvali američkom "pasjom nogom".

Prisutnost igračaka slonova takođe može biti značajna - kao suptilna referenca na Indiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija