• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

15.07.2020

20:58

AMERIKA U ŠOKU, VRHOVNI SUD SAD VRATIO POLA OKLAHOME INDIJANCIMA - NIČE DRŽAVA SEKVOJA? Istorijska odluka, više ništa neće biti isto!

Vesti

AMERIKA U ŠOKU, VRHOVNI SUD SAD VRATIO POLA OKLAHOME INDIJANCIMA - NIČE DRŽAVA SEKVOJA? Istorijska odluka, više ništa neće biti isto!

Podeli vest

Vrhovni sud SAD vratio je zemlju američkih Indijanaca - polovinu države Oklahoma. Ovo je senzacionalna i istorijska odluka, čiji kritičari prognoziraju da će imati katastrofalne posledice za SAD u budućnosti

U Vrhovnom sudu SAD trenutno sedi šest muškaraca i tri žene koji većinom glasova mogu ukinuti gotovo svaki zakon ili obavezati vlasti da čine stvari koje su ponekad i istorijske prirode. <primera radi: smrtna kazna je u SAD bila ukinuta,  pa ponovo vraćena odlukom Vrhovnog suda.
        

U slučaju Oklahome i zemlje Indijanaca, odluka je u glasovima doneta sa 5:4. Dakle: tesno, a na političkoj mapi sveta može se pojaviti - nova država u sastavu SAD.
        
Sve je počelo od toga što je državni sud u Oklahomi osudio člana plemena Seminole za seksualni prestup. Potom je taj slučaj stigao do Vrhovnog suda SAD, gde je otkriveno da su neki sporazumi između vlade SAD i Indijanacai danas na snazi.
        
Prema jednom od njih, istočni deo Oklahome je rezervat sa samoupravom Indijanca koji moraju da se pridržavaju zakona SAD, ali mogu da žive na svoj način.
        
Indijanski rezervati (ih ima više od 300) imaju upravo takvu vrstu autonomije. To su bezmalo države, ali bez političkog predstavljanja u Vashingtonu. Imaju sopstvene poreze, kodekse, plemenske sudove za sitne zakonske prestupe, a i druge beneficije.
        
Prema odluci Vrhovnog saveta, polovina Oklahome više faktički nije Oklahoma. Na toj teritoriji žive dva miliona ljudi, od kojih mnogi to uopšte nisu planirali.

MEGAEKSKLUZIVA! TRAMP TRAŽI SASTANAK S PUTINOM, OVAKO VIŠE NE MOŽE! Svet srlja u propast, nešto se mora preduzeti...

Odluka o Oklahomi postala je moguća samo zahvaljujući glasu Nejla Gorsača, kojeg je u Vrhovni sud imenovao Donald Tramp.

Foto: Printskrin/Pixabay.com

Ako se Oklahoma realno podeli na dve teritorije - Indijanci će u Kongresu SAD imati dva senatora.
        
Oklahoma je bia jedna od poslednjih država koje su se priključile SAD. U nju su Indijanci (uključujući Seminole) prisilno deportovani iz drugih država. Ova brutalna akcija ušla je u istoriju pod nazivom „Put suza".
        
Indijancima su na kraju bile oduzete čak i zemlje dobijene u Oklahome. Istočni deo (rezervat) inkorporiran je u zapadni, a političkim spletkama su Indijanci onemogućeni da osnuju zasebnu državu pod imenom Sekvoja.

ZLO NE MIRUJE, RUSIJA NAM JE POTREBNIJA NEGO IKAD! Sprema se nova rezolucija za NAVODNI GENOCID U SREBRENICI - Novi bestijalni udar na Srbiju...

Tako se zvao jedan od velikih indijanskih poglavica po kojem je poznato drvo dobilo ime.
        
Ime Oklahome na jednom od lokalnih indijanskih  jezika, znači „crveni ljudi". Sa odlukom Vrhovnog suda će ideja o državi Sekvoji neminovno ponovo oživjeti.
        
Indijanci i njihovi potomci u istočnoj Oklahomi drže nešto više od 15 odsto teritorije.

Foto: Printskrin/Pixabay.com

Preci današnjih Indijanaca u Oklahomi ratovali su na strani Konfederacije južnih država jer su imućniji i sami bili robovlasnici.

AMERI I BRISEL PRIZNALI PORAZ, NEMA REŠENJA ZA KOSOVO BEZ RUSIJE! Moskva po koji put pokazala da Srbija može da računa na nju!

        
Zato sutra u istočnoj Oklahomi - Sekvoji - mogu imati ozbiljne probleme da potomcima robova svojih predaka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija