• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.07.2020

23:36

VLASTI U ATINI OPTUŽILE KOMŠIJE ZA PREVARU! Bugari prodaju lažne negativne testove na kovid

Vesti

VLASTI U ATINI OPTUŽILE KOMŠIJE ZA PREVARU! Bugari prodaju lažne negativne testove na kovid

Podeli vest

Laboratorije bez dozvole za testiranje u Bugarskoj za 40 evra prodaju lažne negativne potvrde za koronavirus za ulazak u Grčku. Zbog toga je sa grčke granice vraćeno desetoro Bugara, a najavljeno je i pooštravanje mera na prelazu Promahonas

Bugari su došli na "genijalnu" ideju kako da na prevaru uđu u Grčku tokom pandemije koronavirusa. Budući da Grci traže negativan test na kovid-19 svakome ko ulazi u zemlju, nesertifikovane laboratorije u Bugarskoj počele su da za 40 evra prodaju lažne potvrde.

Policija u Grčkoj je, međutim, otkrila prevaru, te je sa granice vratila ljude sa lažnim testovima i najavila pooštravanje mera na prelazu Promahonas sa Bugarskom.

Testiranje na granici

Prema navodima grčke TV Mega, deset Bugara juče je vraćeno u svoju zemlju jer su na prelazu Promahonas pokazali lažni negativan test na koronavirus.

Odala ih ćirilica

Neovlašćene laboratorije izdavale fotokopije testova napisane na bugarskom, ćirilicom, umesto na engleskom

- U pitanju su bile fotokopije testova napisane na bugarskom, ćirilicom. Te testove su izdavale laboratorije koje nemaju dozvolu za testiranje - izvestila je TV Mega.

Kako je ta televizija dodala, za ulazak u Grčku potrebni su testovi na koronavirus ne stariji od 72 sata, treba da budu napisani na engleskom jeziku i mora da ih izda laboratorija ovlašćena za testiranje.

- Policiji zato nije trebalo mnogo vremena da primeti da su bugarski testovi lažni - ističe TV Mega.
Portparol grčke vlade Stelios Petsas izjavio je da je odlučeno da ubuduće u slučaju državljana iz regiona budu prihvatani samo testovi iz 100 referentnih laboratorija na Balkanu.

- Na prelazu Promahonas detaljno će biti proveravani testovi. Biće propisane i sankcije u slučaju lažnih testova - rekao je Petsas, ističući da Grčka zadržava pravo da turiste koji odluče da uđu u zemlju selektivno testira na granici.

I u Bangladešu izdavali lažne potvrde

Policija u Bangladešu uhapsila je vlasnika privatne bolnice "Regent" u Daki Muhameda Šaheda jer je ta ustanova izdala hiljade lažnih potvrda za kovid-19. Prema navodima zvaničnika, Šahed je uhapšen u jugozapadnom pograničnom distriktu Satkiri prilikom pokušaja da pobegne u Indiju u burki - ženskoj muslimanskoj odeći, koja prekriva celo telo.
Njegovo hapšenje usledilo je nakon što je nekoliko zemalja, uključujući Italiju, počelo da ograničava letove iz Bangladeša zbog velikog broja putnika koji su po dolasku bili pozitivni na koronavirus, uprkos tome što su pokazali negativan test.

S druge strane, bugarski mediji negiraju da se u njihovoj zemlji prodaju lažni testovi na koronavirus.

- Kolege iz TV Mega kažu da se lažni testovi prodaju za 40 evra, da ih izdaju nesertifikovane laboratorije i da su napisani ćirilicom. To je prosto nemoguće jer svi znamo da testovi na kovid-19

u Bugarskoj mogu da se urade samo u sertifikovanim laboratorijama i nigde na drugom mestu. Naše grčke kolege otišle su predaleko sa ovim optužbama - objavila je bugarska TV Nova.

Nisu znali šta im treba

Kako je ta TV istakla, nemoguće je da su Grci juče pre podne na granici našli toliko ljudi sa lažnim testovima, kad je pravilo o pokazivanju testa na koronu na engleskom jeziku na snagu stupilo tek u utorak u ponoć.

- Bugarski državljani nisu znali da im treba test na engleskom, tako da su imali dokument na bugarskom. To je cela istina. Međutim, grčki mediji ovo su predstavili kao da se u Bugarskoj nalazi nekakva fabrika lažnih negativnih testova na kovid - zaključila je bugarska TV Nova.

Za dan 29 pozitivnih na granici

Samo prošlog petka, Grci su na prelazu Promahonas sa Bugarskom našli 29 turista pozitivnih na koronavirus. U pitanju su bili državljani Bugarske i Rumunije, kojima je na granici urađen test na kovid-19. Tada još nije bilo uvedeno pravilo da svako ko ulazi u Grčku mora da pokaže negativan PCR test na koronu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija