• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

16.07.2020

14:16

RASULO U BRITANSKOJ MORNARICI! "Voze" nuklearne podmornice kao da su PIJANI, ZA DLAKU izbegnut sudar sa trajektom!

Vesti

RASULO U BRITANSKOJ MORNARICI! "Voze" nuklearne podmornice kao da su PIJANI, ZA DLAKU izbegnut sudar sa trajektom!

Podeli vest

Treći incident u poslednje četiri godine

Posada trajekta "Stena superfast sedam" uspela je da spreči katastrofu izbegavši sudar sa nuklearnom podmornicom Kraljevske mornarice ugledavši periskop, pokazuje istraga u vezi sa incidentom koji se dogodio 2018. godine u Škotskoj.

Nuklearna podmornica i trajekt bili su u "ozbiljnom riziku od sudara" nakon što su bezbednosne odluke donete na plovilu Kraljevske mornarice zasnovane na netačnim informacijama, otkrila je istraga, prenosi Skotsman.

Dva plovila su se nalazila na udaljenosti od 50 do 100 metara zapadno od Rins Geloveja 6. novembra 2018. godine, saopšteno je danas iz Odeljenja za istraživanje morskih nesreća (MAIB).

Voze podmornice kao da su pijani

Ministarstvo za saobraćaj Velike Britanije je saopštilo da "iako nije došlo do sudara, ovo je treći incident između zaronjene podmornice Kraljevske mornarice i površinskog broda u četiri godine, što predstavlja značajnu zabrinutost", navodi se u saopštenju.

Iz Odeljenja za istraživanje morskih nesreća i Ministarstva odbili su da navedu da li je u pitanju jedna od četiri Tridentove podmornice stacionirane u Feslejnu.

Sekunde ih delile od sudara

U izveštaju se navodi da je posada na trajektu "Stena superfast sedam", ploveći od Belfasta do Kejnrijana, "odmah preduzela mere za izbegavanje sudara" nakon što je primetila periskop podmornice u blizini.

Putnici trajekta i posada na oba plovila bili su "u neposrednoj opasnosti", navodi se u izveštaju.

 

 

Podmornica je patrolirala područjem južno od trajektne rute kada se približila brodu Stena koji je na brodu imao 215 putnika i 67 članova posade.

- Ovaj incident se dogodio zato što je tim kontrolne sobe podmornice precenio domet trajekta i potcenio njegovu brzinu. Ova kombinacija je značila da su zapovednik podmornice i njen oficir straže donosili kritične odluke koje su im se možda činile racionalnim, ali su zapravo zasnovane na netačnim informacijama - ističe se u izveštaju.

Određivanje daljine "odokativnom metodom"?!

Izveštaj je pokazao da kad je tim kontrolne sobe podmornice prvobitno "vizuelno" otkrio "Stenu superfast sedam" procenili su da je na dometu od 9.000 do 10.000 metara.

Brzinom od 21 čvora, "Stena superfast sedam" prešla bi 6.000 metara za 8 minuta i 34 sekunde, što je procena vremena na raspolaganju oficiru podmornice da preduzme mere izbegavanja.

Međutim, u izveštaju je utvrđeno da je procenio brzinu trajekta na 15 čvorova, pa bi "pogrešno izračunao" da bi trajektu trebalo 12 minuta da pređe 6.000 jardi i "skoro sigurno je procenjeno da ima znatno više vremena za preduzimanje izbegavanja nego što je bilo zapravo slučaj", kaže se u izveštaju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija