• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.07.2020

15:21

U TOKU JE GLOBALNA TRKA!  RUSI, KINEZI, BRITANCI, AMERIKANCI, KO ĆE PRVI RAZVITI VAKCINU PROTIV KORONE!

Vesti

U TOKU JE GLOBALNA TRKA! RUSI, KINEZI, BRITANCI, AMERIKANCI, KO ĆE PRVI RAZVITI VAKCINU PROTIV KORONE!

Podeli vest

U toku je globalna trka koja se vodi oko toga ko će razviti i masovno proizvesti efikasnu vakcinu protiv nove, smrtonosne i veoma zarazne bolesti Kovid-19, koja je gotovo zaustavila većinu sveta

Mnoge vlade su upozorile da se svakodnevni život ne može vratiti u normalu sve dok njihova populacija ne izgradi antitela za odbranu od korona virusa.

Ubrzana klinička ispitivanja već se sprovode, a zamenik ruskog ministra odbrane Ruslan Calikov izjavio je juče da je spremna prva ruska vakcina protiv korona virusa koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja".

Calikov je rekao da su specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili poslednje provere i testiranja i da su svi dobrovoljni primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na korona virus i da se dobro osećaju. 

Univerzitet Oksford je u ponedeljak objavio da su rezultati ispitivanja njihove vakcine na 1.077 ljudi pokazali da je vakcina sigurna i da aktivira imunoloki sistem, ali da je prerano reći je li to dovoljno za zaštitu od Kovid-19.

Eksperimentalna vakcina protiv Kovid-19 koju je razvila kompanija "AstraZeneka" i naučnici sa britanskog Univerziteta u Oksfordu bezbedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca.

Vakcina, nazvana AZD1222, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

ŠTA REĆI?! GRETA JE NAGRAĐENA SA MILION EVRA, ALI JE ONA ODBILA DA POSTANE MILIONERKA! Pare će proslediti onim koji se bore protiv Industrijalaca i klimatskih promena!

Glavni autor studije Endrju Polard sa Univerziteta u Oksfordu rekao je da se nada da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će vakcina dugoročno štititi ljude.

- Međutim, potrebno nam je više istraživanja pre nego što potvrdimo da vakcina efikasno štiti od infekcije SARS-CoV-2 i koliko dugo ta zaštita traje - rekao je Polard.

Američka biotehnička firma "Moderna" saopštila je pre nedelju dana da će 27. jula ući u završnu fazu ispitivanja svoje vakcine za Kovid-19 na ljudima.

Kompanija ima za cilj da sprovede kliničko ispitivanje na uzorku od 30.000 ljudi, koji će primiti vakcinu ili placebo.

Prema podacima o ispitivanju, koji su objavljeni na sajtu clinicaltrials.gov, studija će trajati do oktobra 2022. godine.

(VIDEO) MISTERIJA! OTKUD SE STVORILA VELIKA PLAVA RUPA NA FLORIDI! Naučnici će "zaroniti godinu dana u okean" kako bi otkrili o čemu je reč!

Poslednje saopštenje "Moderne" stiže nakon što je "Nju Ingland Džurnal of medisin" objavio rezultate prve faze ispitivanja - koja je pokazala da je prvih 45 učesnika razvilo antitela na virus.

Foto: Pixabay

U Kini su kompanije "Sinovak" i "Sinofarm" u trećoj, poslednjoj fazi ispitivanja potencijalne vakcine na ljudima, dok je "Kan Sino", koji razvija vakcinu u saradnji sa kineskom vojskom, na korak od poslednje faze ispitivanja.

ŠTA SADA? SANKCIJE TURSKOM TOKU, AMERIČKI KONGRES USVOJIO VOJNI BUDŽET! Kako će reagovati Turska, Bugarska, Mađarska, Grčka...

"Sinovak" vakcinu razvija u saradnji sa brazilskim Institutom Butantan, čiji je direktor rekao da vakcina ima veliki potencijal da bude uspešna. "Sinofarm" je završnu fazu ispitivanja započeo u Abu Dabiju jer u njemu živi više od 200 nacionalnosti, a da bi pokazali kako je njihova potencijalna vakcina bezbedna, primili su je i zaposleni u kompaniji. "Sinofarm" tvrdi da su testovi na ljudima pokazali da njihova potencijalna vakcina proizvodi dovoljno visok nivo antitela da se bore sa korona virusom, kao i da je bezbedna i delotvorna.

Daleko u radu na potencijalnoj vakcini odmakli su i američki farmaceutski konglomerat "Fajzer" koji radi zajedno sa nemačkom firmom za biotehnologiju "BioNtek", a vakcinu pokušava da razvije i francuska farmaceutska kompanija "Valneva".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija