• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Logično

27.07.2020

07:00

NI DECA NE VERUJU U TE PRIČE! Državne vesti u Velikoj Britaniji uče najmlađe o "bezobzirnom" Putinu i "besramnoj" Rusiji!

Vesti

NI DECA NE VERUJU U TE PRIČE! Državne vesti u Velikoj Britaniji uče najmlađe o "bezobzirnom" Putinu i "besramnoj" Rusiji!

Podeli vest

Da li je Vladimir Putin “najopasniji čovjek na svetu?” Ako verujete istim izvorima vesti kao i nastavnici britanskih škola, onda jeste. Možda je dobra stvar što deca ne obraćaju pažnju

Kada se škole u Britaniji na kraju ponovo otvore u septembru, deca neće samo učiti čitanje, pisanje i matematiku. Povrh ovih osnova, njihovi nastavnici će ih hraniti propagandom zbog koje bi i Gebels pocrveneo.

Izvor propagande o kojem je reč je The Day, sajt za vesti koji je osnovao tim etabliranih novinara i koji je usmeren na tinejdžere.

BRITANCI U PANICI ZBOG RUSIJE! Tvrde da su "ruski špijuni svuda" i od vlade traže da preduzme DRASTIČNE MERE

Dizajnirana za upotrebu u učionici, svaka The Day priča predstavljena je zajedno sa nizom provokativnih pitanja i vežbi kako bi se mladi naučili da "razmišljaju sami i sarađuju sa svetom".

Iako je fokusiran na Veliku Britaniju, The Day se koristi u učionicama širom sveta kao nastavno sredstvo.

Nedavni članak opisuje ruskog predsednika Vladimira Putina kao "najopasnijeg čoveka na svetu” i sugeriše "da se ništa ne može učiniti da se ta problematična država Rusija dozove pameti". Čitava spoljna politika Moskve je "besramna", a Putina opisuju kao čoveka koji uživa u podmetanju nemira na Zapadu. Opširne optužbe za rusko uplitanje u američke izbore 2016. tretiraju se kao činjenice, kao i glasine da se Putin umešao u britanski referendum o Bregzitu i u opšte izbore prošle godine.

Foto: Tanjug/AP

Deci je takođe predstavljeno mišljenje Billa Browdera da je Rusija "mafijaška država koja vodi mafijaške poslove."  Browder, sajt to izostavlja, je magnat i prevarant koji je tokom ruske privatizacije devedesetih godina prošlog veka zaradio milijarde dolara u Rusiji i proglasio sebe kao anti-Putin aktivistu nakon što je njegov izvor prihoda presečen.

Ispod članka se od djece traži da odgovore na brojna pitanja, poput "Da li bi Rusija trebalo da bude proterana iz Ujedinjenih nacija?“ pa čak i da napišu kreativnu priču o tome kako bi bilo  sresti Putina tokom njegovih KGB dana. Nadalje, predlaže se skorija široko kritikovana priča bez dokaza Njujork tajmsa, o tvrdnji da je Rusija plaćala talibane da ubijaju američke trupe u Avganistanu, kao dodatno štivo koje bi pomoglo deci da postanu “stručnjaci” za sve Putinove poslove.

The Day sebe ne smatra antiruskim istraživačkim centrom za decu. Sasvim suprotno. Ironično je da je njegov osnivač, Ričard adis, želeo je da osnuje sajt za borbu protiv varljivog novinarstva, prevara, „naklonjenog izveštavanja“ i „priča u kojima je istina sporna“ – lažnih vesti, drugim rečima.

Foto: Tanjug

U toj potrazi podržala ga je Komisija britanske vlade za lažne vesti i podučavanje veština kritičke pismenosti u školama, koja se udružila sa The Day kako bi sastavila sramotni izveštaj u 2018. godini i otkrila da samo dva procenta britanske omladine poseduje sposobnosti kritičkog razmišljanja da primeti lažne vijesti.

Jasno je da su naše škole apsolutno vitalne u podsticanju dece da kopaju kroz smeće i isteraju istinu - rekao je Addis tada.

Priče na sajtu sa naslovima poput „Putin Strašni“ i „Toksični Putin u misiji da zatruje Zapad“ tačno su ono što Addis smatra uravnoteženim novinarstvom.

Foto: Reuters

Ravnoteža, međutim, nije uobičajena osobina britanskih posmatrača Rusije. Dugo očekivani "izvještaj o Rusiji"u britanskom parlamentu oslanja se gotovo u potpunosti na „navode“ kako bi poduprli tvrdnju da Moskva „predstavlja značajnu pretnju za Veliku Britaniju“. Izveštaj se čak oslanja na članke BuzzFeeda da bi potkrepio svoje klimave tvrdnje.

Poruka The Daya možda neće pasti na plodno tlo. Prema istom izveštaju vlade, samo četvrtina starije dece veruje vestima koje pročitaju na mreži. Ako je tako, propagiranje The Daya verovatno je uzaludno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija