• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

27.07.2020

21:24

ŽESTOKI  VATRENI SUKOB NA GRANICI IZRAELA I LIBANA! Hezbolah poručuje da osveta tek sledi!

Vesti

ŽESTOKI VATRENI SUKOB NA GRANICI IZRAELA I LIBANA! Hezbolah poručuje da osveta tek sledi!

Podeli vest

Izraelske snage razmenile su danas vatru sa pripadnicima libanske šiitske paravojne organizacije Hezbolah, koju podržava Iran, duž granice Izraela i Libana, prenosi AP uz ocenu da je reč o najtežem sukobu između dva neprijatelja za skoro godinu dana

Hezbolah je, međutim, saopštio da njegovi borci nisu učestvovali ni u kakvim sukobima duž granice sa Izraelom.

Američka agencija navodi da je do sukoba došlo u oblasti poznatoj pod nazivom Šeba farme, koje je Izrael zauzeo tokom rata 1967. godine, a na koju Liban tvrdi da polaže pravo. 

Građani južnog Libana, u blizini granice, navode da izraelsko granatiranje počelo u 15.30 časova po lokalnom vremenu i trajalo oko sat i po vremena.

Izraelskim civilima koji žive u toj oblasti naređeno je da ostanu kod kuće.

Do razmene vatre došlo je u vreme kada se Izrael nalazi u stanju veće pripravnosti zbog mogućeg napada Hezbolaha, pošto je jedan pripadnik te organizacije ubijen u izraelskom vojnom napadu u Siriji prošle nedelje. 

Izrael je izveo više desetina napada u Siriji proteklih godina, a meta su bile iranske snage i navodne strateške pošiljke oružja koje se dovode u vezu sa Hezbolahom.

Izraelski vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus rekao je da je vojska uspešno osujetila pokušaj grupe naoružanih ekstremista da se infiltriraju u Izrael.

"Znamo da su bili naoružani i da su prešli Plavu liniju", rekao je Konrikus novinarima, aludirajući na liniju razgraničenja između Izraela i Libana. 

On je dodao da su izraelske snage otvorile vatru na militante nakon što su ušle na teritoriju pod kontrolom Izraela, a da su militanti uzvratili pucnjavom.

Konrikus je rekao da nema ranjenih među izraelskim snagama, ali nije mogao da komentariše u kakvom su stanju militanati, koji su, kako se navodi, pobegli s lica mesta.

U saopštenju nakon sukoba, Hezbolah je naveo da tvrdnje izraelskih medija o pokušaju infiltracije Hezbolaha u Izrael "uopšte nisu tačne" ocenivši da one predstavljaju pokušaj izmišljanja "iluzornih pobeda". 

Foto: printscreen

Hezbolah je upozorio da odmazda za člana te organizacije, koji je ubijen u napadu Izraela u Siriji, "definitivno sledi, a cionisti bi trebalo da čekaju kaznu za svoje zločine".

Hezbolah je poručio i da neće ćutati nakon današnjeg prekograničkog granatiranja, koje je izveo Izrael, a u kojem je, kako tvrdi Hezbolah, ostećena jedna kuća u selu na jugu Libana.

Mirovne snage UN u Libanu, poznate kao UNIFIL, saopštile su da je komandant tih snaga general major Stefano Del Kol stupio u kontakt s obe strane tokom razmene vatre kako bi procenio situaciju i smanji tenzije. 

On je, takođe, pozvao na "maksimalnu uzdržanost".

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da vlada pažljivo prati razvoj događaja na severu zemlje. 

"Vojska je spremna za svaki scenario", poručio je Netanijahu, obraćajući se u parlamentu. 

Netanjahu i ministar odrane Izraela Beni Ganc skratili su sastanke koje su imali u parlamentu kako bi se sastali sa vojnim komandantima u sedištu vojske u Tel Avivu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija