• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

28.07.2020

09:48

Jedna PROMENA U VAZDUHU drastično utiče na POVEĆANU SMRTNOST OD KORONE! Ujedinjene nacije upravo su objavile izveštaj koji zabrinjava!

Vesti

Jedna PROMENA U VAZDUHU drastično utiče na POVEĆANU SMRTNOST OD KORONE! Ujedinjene nacije upravo su objavile izveštaj koji zabrinjava!

Podeli vest

Veliko zagađenje vazduha može dovesti do povećanja broja smrtnih slučajeva od bolesti uzrokovane virusom korona, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije na život u velikim gradovima

„Zagađenje vazduha i količina gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte značajno su opali. Prema dostupnim pokazateljima, loš kvalitet vazduha povezan je sa višim stopama smrtnosti od kovida 19“, konstatuje se u izveštaju UN.

Istovremeno, organizacija je upozorila: ukoliko se ne preduzmu mere za zaštitu životne sredine u procesu ukidanja karantinskih mera, prečišćavanje vazduha biće samo privremeno dostignuće. S tim u vezi, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je „na pridržavanje zelene politike u inkluzivnom oporavku ekonomije“.

„U mnogim gradovima napravljene su nove biciklističke staze i pešačke zone, što poboljšava bezbednost kretanja i kvalitet vazduha“, rekao je Gutereš.

„Finansijski podsticaji vlada mogu nam pomoći na putu ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja ako budu usredsređeni na ekološku transformaciju i stvaranje novih radnih mesta“, zaključio je generalni sekretar UN.

 

 

U izveštaju se takođe navodi da se oko 90 odsto registrovanih slučajeva infekcije virusom korona dešava u velikim gradovima.

„Gradska područja postala su epicentar pandemije. Procenjuje se da veliki gradovi čine 90 odsto svih slučajeva“, ističe organizacija.

Pri tome, to nije nužno povezano sa velikom gustinom stanovništva.

​„Veliki gradovi su ranjivi zbog njihove organizacije, karakteristika životnih uslova, rada i kretanja njihovih stanovnika“, naglašava se u izveštaju.

„Potrebno je da se osigura da u svim fazama odgovor na izazove pandemije uključuje rešavanje nejednakosti. Moramo kao prioritet postaviti zaštitu najugroženijih stanovnika naših gradova, uključujući stvaranje skloništa i novih domova za beskućnike. To je naša šansa da svet učinimo boljim nego pre pandemije i stvorimo otpornije, inkluzivnije i zelenije gradove“, zaključio je generalni sekretar UN u svom video-obraćanju.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija