• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fidres.org

31.07.2020

20:59

NIČE NOVA AJA SOFIJA NA BLISKOM ISTOKU?! Kada vidi ko je podiže ERDOGANU NEĆE BITI SVEJEDNO!

Vesti

NIČE NOVA AJA SOFIJA NA BLISKOM ISTOKU?! Kada vidi ko je podiže ERDOGANU NEĆE BITI SVEJEDNO!

Podeli vest

Uz mesto vlade iz Damaska i uz podršku ruskog političkog i vojnog sektora, izgradnja crkve posvećene Božanskoj mudrosti mogla bi uskoro da uđe u operativnu fazu, podignutu sa deklarisanom namerom da se reprodukuje, mada u smanjenoj veličini, arhitektonski profil Aja Sofije, drevne vizantijske bazilike Carigrada - danas Istanbula - nedavno su turske vlasti pretvorile u džamiju

Sirijska "mini-Aja Sofia", prema promotorima projekta, moraće da se podigne u regionu Hama. Ovo su izvestili sirijski i libanski mediji, pozivajući se na informacije koje su objavili izvori bliski vladi u Damasku, a koji operaciju predstavljaju kao svojevrsni rusko-sirijski odgovor na turski izbor da se Aja Sofija ponovo otvori u islamsko bogoslužje.

Prema neproverivim informacijama, koje su aktivisti i propagandisti bliski sirijskoj vladi ponovo pokrenuli putem društvenih mreža, polaganje prvog kamena buduće crkve očigledno je već održano u al Sukailabiiah (gradu u guvernati Hama, naseljenom pre rata oko 20 hiljada pravoslavnih hrišćana), u prisustvu predstavnika Moskovske dume (ruskog parlamenta) i sa mesto hijerarhije grčke pravoslavne patrijaršije Antiohije (sa sedištem u Damasku).

Prema izveštajima, ruski vojnici stacionirani u bazi u blizini Latakije već pripremaju planove za izgradnju nove crkve. Nadel al Abdullah predstavio se kao promotor inicijative, koji je posebno poznat po vođenju milicije koja se predstavila kao snaga samoodbrane u sastavu pravoslavnih hrišćana, naznačena među paravojnim grupama raspoređenim sa Asadovim režimom u sukobu protiv militantni džihadisti Islamske države ili Jabhat al Nusra.

OSVETA GRČKE ZBOG AJA SOFIJE! Omiljeni turski proizvod više neće biti dostupan!

Abdulah izjavljuje da je stavio na raspolaganje zemlju na kojoj bi se trebala uzdići sirijska "Mini-Aja Sofija".

Sirijski i libanski mediji ponovo objavljuju izjave ruskog parlamentarca Vitalija Milonova, takođe poznatog kod kuće po kampanjama čiji je cilj vraćanje drevnog imena Carigrada u zvaničnim ruskim publikacijama, kako bi se ukazao na trenutni turski grad Istanbul, i zbog nošenja majica s natpisom "Pravoslavlje ili smrt", prema kojem su ruski pravoslavni spremni da velikodušno podrže izgradnju crkve u Siriji sa obeležjima Aja Sofije.

Ovu opciju sirijski mediji predstavljaju kao odgovor na izbor turskog političkog rukovodstva da reislamizira drevnu hrišćansku baziliku, koja je nakon osmanskog osvajanja Carigrada postala džamija i 1934. pretvorena u jednostavan muzejski kompleks odlukom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turske.

U kontroverznom ključu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Milonov je takođe naglasio da sirijski predsednik Bašar al Asad nikada nije sanjao o pretvaranju hramova određene verske zajednice u mesta za molitvu povezana sa drugim verskim zajednicama.

Priča o drevnoj baziliki Aja Sofije, pretvorenoj u džamiju, i uopšte stanje hrišćana u mnogim zemljama Bliskog Istoka, postaje sve očitiji teren za geopolitičke operacije, sa efektima trenutno neodredivim na sadašnjost i budućnost kršten tim zemljama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 3 godine

Erdogan prioada globalnoj tajnoj jevrejskoj organizaciji on nije musliman.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija