• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

01.08.2020

18:17

KASPIJSKO MORSKO ČUDOVIŠTE! Sovjetski SUPER BROD postaje deo tematskog parka! (VIDEO)

Vesti

KASPIJSKO MORSKO ČUDOVIŠTE! Sovjetski SUPER BROD postaje deo tematskog parka! (VIDEO)

Podeli vest

U grad Derbent na obalama Kaspijskog mora stiglo je neobično vozilo koje je privuklo veliku pažnju. Izgleda kao avion, ali je zapravo vojni super-brod! I biće deo velikog tematskog parka

U Sovjetskom savezu je 1986. godine "Lun" bio jedini ekranoplan na svetu koji je bio naoružan raketama. Postao je deo Kaspijske flotile i ostao u službi decenijama.

Vozilo je dugačko 74 metra letelo je nekoliko metara iznad vode tako što mu je sloj vazduha između krila i tla drastično smanjivao otpor. Iako izgleda kao avion, "Lun" je klasifikovan kao brod.

Maksimalna brzina mu je bila 550 kilometara na čas. Zbog toga i zbog smanjene radarske uočljivosti, ekranoplan je bio glavna pretnja za nosače aviona jer je mogao da im priđe veoma blizu, a da ne bude primećen.

Zbog veličine i neobičnog izgleda, mediji su ga prozvali "Kaspijsko morsko čudovište".

Godinama je bio u jednoj bazi u Dagestanu, ali je nedavno odlučeno da bude deo Patriotskog parka u Derbentu.

Ekranoplan će da bude glavna atrakcija parka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Lun", koji više ne može da leti, dopremljen je u Derbent Kaspisjkim morem, a operacija je trajala 14 sati. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Potpuno promašen ruski projekat..i još mnogo drugih.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija