• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/DW

05.08.2020

16:50

NARKO DILERI OSVAJAJU INTERNET! Droga na Dark vebu kvalitetnija, ali i skuplja! Za godinu dana zarada milion evra! (VIDEO)

Vesti

NARKO DILERI OSVAJAJU INTERNET! Droga na Dark vebu kvalitetnija, ali i skuplja! Za godinu dana zarada milion evra! (VIDEO)

Podeli vest

Darknet, droga, bitkoin… Firma „Hemijska revolucija“ stvorila je na različite načine najveću onlajn-platformu za distribuciju droge. Sada im se sudi – ali za to vreme ta vrsta ekonomije na Darknetu i dalje cveta

Proces je spektakularan – i zbog količine droge koja je u igri. Prema navodima iz optužnice, 11 osoba odgovorne su za prodaju sledeće količine: 130 kilograma amfetamina, 42 kilograma kanabisa, 17 kilograma ekstazija, šest kilograma kokaina i kilogram heroina. Sve to se desilo u periodu od 18 meseci, do februara 2019.

Zarada je bila preko milion evra. Da bi svi učesnici suđenja imali mesta proces se odvija u kongresnoj dvorani u Gisenu, pošto se radi o 320 pojedinačnih krivičnih dela.

Državna tužiteljka Julija Busvajler iz Centralnog zavoda za suzbijanje kriminala na internetu koji se nalazi u Frankfurtu na Majni, kaže da je su optuženi radili na različitim mestima u lancu isporuke droge, od administratora sajta, organizatora, preko kurira, do radnika na pakovanju i slanju.

- Dakle, mogli smo da razjasnimo razgranate strukture u lancu isporuke - kaže ona.

Firma „Chemical Revolution“ (Hemijska revolucija) je razotkrivena početkom 2019. Kao u holivudskom filmu, policija je ubacila svog čoveka u firmu i organizovala lažne narudžbine. Mozak cele prodajne mreže bio je jedan dvadesetsedmogodišnjak koji je imao boravište na španskom ostrvu Majorka. Optužene osobe se nisu znale lično, već samo po nadimcima u internetu.

„Prodaja narkotika putem interneta postala je jedan od standardnih načina prodaje u Nemačkoj“. To se konstatuje u izveštaju nemačke savezne policije koji je objavljen prošlog septembra. Trgovina drogom na internetu 2018. je porasla za 27,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U Nemačkoj se snima nastavak serije za Netflix pod nazivom „Kako prodati drogu onlajn (i to brzo)“ (How To Sell Drugs Online (Fast)). Dakle, i industrija zabave zna šta je trend.

Europol je ustanovio još 2017. da je internet kao put do droge sve atraktivniji – laka dostupnost i visok kvalitet su odlučujući za konzumente. I kupcima i prodavcima odgovara odsustvo nasilja, kao smanjeni rizik da budu otkriveni. Julija Busvajler potvrđuje da ulična prodaja sa sobom donosi i nasilje, a da prodaja putem interneta nasilje smanjuje ili čak isključuje. Studije potvrđuju da je droga sa Darkneta bolja od one u uličnoj prodaji, ali su i cene veće. Firma „Chemical Revolution“ je radila na taj način. Prodaja se odvija kao na I-beju, stranice su visokoprofesionalne, pakovanja diskretna, isporuka brza.

Kombinacija tehnike anonimizacije i kriptovalute, kao što je bitkoin, omogućili su ovu ilegalnu ekonomiju u internetu. Amerikanac Ulbriht Ros je još 2011. pokrenuo na internetu platformu za ilegalnu trgovinu pod nazivom „Silk Road“ (Put svile). Za dve godine postojanja obrt je bio 1,2 milijarde američkih dolara, a Ulbriht je uzeo 80 miliona dolara kao proviziju.

Ulbriht je 2015. osuđen na dvostruku doživotnu robiju, ali su na Darknetu već nikle platforme koje su nasledile „Put svile“. Sada ih ima ukupno deset, najmlađa je počela sa radom u aprilu ove godine.

Holger Minh, predsednik BKA, glavne nemačke institucije za suzbijanje kriminala, kaže da internet nije prostor van domašaja krivičnog gonjenja. Ali nije lako razotkriti kriminalce na „Mračnom vebu“. Osim toga, i prodavac i kupac nemaju interes da policija bilo šta sazna pa se radi o „zločinu bez žrtve“.

Na mreži Tor se automatsko kodiranje opire želji policije da sazna realne elektronske podatke o kriminalcima. Stoga policija podmeće kupca da bi preko pošiljke došla do dodatnih podataka. Nemačkim policajcima pošlo je za rukom da uz pomoć međunarodne saradnje, osim „Chemical Revolution“ razotkrije i prodajnu platformu na Darknetu koja je operisala pod imenom „Wall Street Market“ – to je bio drugi po veličini ilegalni prodajni lanac na svetu. Kada je u maju platforma isključena, sa mreže je skinuto preko 63.000 prodavaca.

U Evropi su, pored Nemačke, Holandija i Velika Britanija najvažnije zemlje za ekonomiju „Mračnog veba“.

Očekuje se da će sudski proces Gisenu trajati 14 dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija