• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

05.08.2020

18:12

OVA TRI LEKA SU PRIORITET U BORBI PROTIV KORONE! Slovenački lekari savetuju: VIŠESTRUKE STUDIJE SU POKAZALE EFIKASNOST!

Vesti

OVA TRI LEKA SU PRIORITET U BORBI PROTIV KORONE! Slovenački lekari savetuju: VIŠESTRUKE STUDIJE SU POKAZALE EFIKASNOST!

Podeli vest

Pacijenti oboleli od Kovid-19 u Sloveniji se primarno leče u odnosu na simptome, što znači da po potrebi primaju kiseonik i lekove za temperaturu

Oni sa teškim simptomima dobijaju remdesivir, favipiravir i deksametazon, lekove za koje istraživanja pokazuju da mogu biti potencijalno efikasni, prenela je STA.

Remdesivir, antivirusno sredstvo, primenjuje se kod onih kojima je potrebna intenzivna nega ili imaju snažno povećanu potrebu za snabdevanjem kiseonikom, objasnila je Mateja Logar, infektolog u bolnici UKC Ljubljana.

Onima koji imaju nešto blaže simptome i u početnoj su fazi bolesti, ali sa drugim oboljenima daje se favipiravir, lek koji je do sada korišćen za lečenje gripa.

SEVERNA MAKEDONIJA PONOVO UVODI VANREDNO STANJE! Koronavirus nije jedini problem, EVO KOJI JE DRUGI RAZLOG!

Onima kojima je potreban kiseonik, ali ga primaju tokom vremenskog perioda kada favipiravir više nije održiva opcija, daje se deksametazon, kortikosteroid koji se decenijama koristi, uglavnom za lečenje raznih vrsta upala.

- To su lekovi za koje se pokazalo na osnovu višestrukih studija da mogu biti efikasni, a da imaju i relativno povoljan bezbednosni profil - dodala je Logar.

Slovenački lekari ne koriste hidroksihlorokin, lek za artritis koji se, takođe, može koristiti za sprečavanje malarije, niti koriste antibiotik azitromicin ili lekove za HIV, jer su se u više studija pokazali neefikasnim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija