• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/žena

07.08.2020

09:53

NAUČNICI NAPRAVILI PROGNOZU ZA 2021! Od jedne stvari zavisi da li nas čeka KATASTROFALAN KORONA SCENARIO!

Vesti

NAUČNICI NAPRAVILI PROGNOZU ZA 2021! Od jedne stvari zavisi da li nas čeka KATASTROFALAN KORONA SCENARIO!

Podeli vest

Sada je već jasno da korona virus neće tek tako nestati, a evo šta naučnici predviđaju, kako će izgledati godina pred nama

Jun je 2021. godine i pandemija je prisutna oko godinu i po dana. Virus se i dalje širi i tinja. Povremeni karantini su normalni. Postoji vakcina koja nudi zaštitu u trajanju od pola godine, ali međunarodni odnosi usporavaju distribuciju. Do sada je zaraženo oko 250 miliona ljudi, a umrlo 1,75 miliona.

AMERIČKI DOKTOR KON DAO 13 SAVETA KAKO DA IZBEGNETE KORONU Obratite pažnju na onaj vezan za hranu

Ovo je jedan od mogućih scenarija. Trenutno epidemiolozi širom sveta rade na kratkoročnim i dugoročnim projekcijama budućnosti sveta kako bi se pripremili za period koji tek sledi.

Naravno, te projekcije variraju, ali sve imaju nešto zajedničko - kovid-19 će ostati još dugo prisutan, a budućnost zavisi od dosta faktora - pre svega od toga kako će se vlade širom sveta postaviti prema ovoj opasnosti.

- Budućnost dosta zavisi od toga kako će države pristupiti prevenciji - kaže Džozef Vu sa univerziteta Hong Kong, poručujući da je sve izvesnije da se virus može držati pod kontrolom ako se većina pridržava pravila.

Foto: AP/Photo

Kako pandemija nema istu jačinu u svakoj državi, to znači da će zemlje širom sveta biti u različitim stepenima zaštite. Trenutno, recimo, Kina i Novi Zeland popuštaju mere, dok se Evropa sprema za novi karantin a u Americi je virus van svake kontrole.

Naučnici veruju da Južnu Afriku pik čeka u septembru, a već sada su bolnice prepune, što sluti na katastrofalan scenario. Kažu da je sada potpuno jasno da uz pridržavanje osnovnih mera, što znači pranje ruku, održavanje distance i nošenje maski, prenos virusa može da se značajno uspori.

Naučnici veruju da će zimski vremenski uslovi ubrzati i ojačati virus. Mnogi respiratorni virusi koji uključuju i razne rodove korona virusa, jačaju zimi pa je moguće da će i SARS-CoV-2 biti takav.

Foto: Tanjug/AP

- Očekujem da će novi korona virus imati teže posledice na zimu - kaže Akiko Ivasaki, imunobiolog sa Jejla, dodajući da suv zimski vazduh dodatno doprinosi stabilnosti virusa, a respiratorni trakt mu je podložniji zbog udisanja takvog vazduha. Uz to, zimi su ljudi češće u zatvorenom, pa se virus lakše prenosi.

Naučnici kažu da je mogući scenario i da će se novi korona virus vraćati svake zime. Moguće je da će oni koji su ga jednom preležali imati malo lakše posledice. Međutim, ono što plaši je kombinacija novog virusa sa dobro poznatim sezonskim virusima.

Da bi pandemija stala, virus mora biti potpuno eliminisan što je praktično nemoguće, ili toliko raširen da ceo svet ima kolektivni imunitet.

Sve zavisi od toga kada će stići vakcina i koliko traje imunitet. Naučnici kažu da ako imunitet, bilo od vakcine ili prirodni, traje manje od 40 nedelja, imaćemo epidemiju korona virusa svake godine. S druge strane, ako postoji imunitet, ili ukoliko se ispostavi da ako smo zaraženi bilo kojim iz porodice korona virusa stičemo imunitet i na novi korona virus, epidemija će utihnuti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija