• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/weblyf.com

11.08.2020

07:28

ISTINA O PCR TESTU! Šta je njemu rekao izumitelj koji je za svoje otkriće dobio i Nobelovu nagradu

Vesti

ISTINA O PCR TESTU! Šta je njemu rekao izumitelj koji je za svoje otkriće dobio i Nobelovu nagradu

Podeli vest

Pandemija koronavirusa učinila da je danas prosečan čovek poznaje mnogo više medicinskih pojmova, a u rečniku nam se odmaćilo i PCR testiranje

Šta je PCR?

PCR testovi su dobili naziv prema skraćenici na engleskom (Polymerase Chain Reaction), odnosno, prema proceduri koju je uspostavio naučnik, nobelovac, Keri Mulis. PCR testovi služe da utvrde da li postoji prisutvro RNK (ribonukleinske kiseline) pomenutog virusa, jer SARS - Cov-2 ima u sebi samo RNK.

PCR je, jednostavnije rečeno, termički biciklistički metod koji se koristi za izradu do milijarde kopija određenog DNK uzorka, čineći ga dovoljno velikim za proučavanje.

Uzorkovanje se vrši uzimanjem brisa iz nosa ili grla, a nakon toga sledi dosta komplikovan proces dokazivanja prisustva virusa. Rezultat ove analize služi medicinskom osoblju kako bi propisalo dalje mere lečenja, ukoliko je potrebno ili, ukoliko je test negativan, može se pretpostaviti da osoba nije zaražena i nije zarazna.

OVO JE NAJINFEKTIVNIJA KOVID ZONA! ROBOT MENJA ŠESTORO LJUDI, evo i ŠTA ON KONKRETNO RADI! U laboratoriji u Batajnici se za 24 sata obradi i do 2.000 uzoraka!

Foto: printscreen/nobelprize.org

Keri Mulis

PCR je nezamenjiva tehnika sa širokim rasponom primena, uključujući biomedicinska istraživanja i kriminalističku forenziku. “

Prema samom Mulisu, PCR ne može biti u potpunosti i nikada se ne bi trebao koristiti kao alat u "dijagnostici zaraznih bolesti". To je glavni razlog zašto se Mulis nije složio sa naučnicima koji stoje iza hipoteze o HIV-AIDS-u odnosno da HIV izaziv AIDS:

Prkosio je glavnoj ideji da su "mehanizmi HIV-a koji izazivaju bolest jednostavno previše misteriozni" da bi ih shvatili. Prema njegovim rečima, "misterija tog prokletog virusa generisana je u dve milijarde dolara godišnje koje se potroše na to. Uzmete bilo koji drugi virus, a potrošite dve milijarde dolara i o njemu takođe možete izmisliti neke velike misterije."

Takođe je dodao da su "ljudska bića puna retrovirusa. Ne znamo je li to stotine ili hiljade ili stotine hiljada. Tek smo ih nedavno počeli tražiti. Ali nikada ranije nikoga nisu ubili. Ljudi su uvek preživeli retroviruse. "

S obzirom na trenutnu krizu koronavirusa, za koju su neki verovali da je veštački proizvedena ni mišljenje Mulisa oko pojave HIV-AIDS-a nije mnogo drugačija. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija