• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.S.

12.08.2020

07:10

PENTAGON BEZ PARDONA IZNEO ERDOGANOV PRLJAV VEŠ! Izveštaj pred Kongresom prepun jezivih detalja, SAVEZNIŠTVO DVE NATO SILE PRED PUCANJEM!

Vesti

PENTAGON BEZ PARDONA IZNEO ERDOGANOV PRLJAV VEŠ! Izveštaj pred Kongresom prepun jezivih detalja, SAVEZNIŠTVO DVE NATO SILE PRED PUCANJEM!

Podeli vest

U novom izveštaju Kancelarije generalnog inspektora američkog Ministarstva odbrane pred Kongresom SAD kritikuje se Tursku kao "glavno središte pomoći" militantima Islamske države, iako se povremeno uključuje u akcije u borbi protiv "aktivnosti Islamske države"

Izveštaj takođe ukazuje na kršenje ljudskih prava od strane "islamističkih milicija" na severu Sirije koje kontrolišu Turci.

Evropska komanda SAD (USEUCOM) izveštava da su akcije Turske "doprinele i omogućile Islamskoj državi da švercuje borce, sredstva i zalihe".

U tromesečnom izveštaju Pentagona, sastavljenom za period od 1. aprila do 30. juna, navodi se i da je veoma teško obezbediti širok pojas granice između Sirije i Iraka, i da će i pored svih napora Islamska država i dalje moći nesmetano da prebacuje borce i porodice preko granica.

Izveštaj takođe ukazuje na navode o kršenju ljudskih prava od strane "islamističkih milicija" na severu Sirije koje kontroliše Turska. U izveštaju se navodi da oni vrše proizvoljne pritvore, kradu i oduzimaju privatne stvari, neosnovano hapse, ubijaju, muče, prisilno preseljavaju stanovništvo, namerno uskraćuju vodu za pola miliona civila, i nelegalno prebacuju zarobljenike preko granica iz Sirije u Tursku.

 

 

U dokumentu se ističu i poteškoće u pregovorima sa turskom stranom, jer Turska sve borbene formacije koje nisu pod njenom kontrolom smatra "teroristima" i pretnjom za Ankaru.

Turska je odbacila ove optužbe i ističe da je njihov jedini cilj sprečavanja dalje destabilizacije regiona i njihovih južnih granica.

Izveštaj Pentagona posebno osuđuje regrutovanje dece u vojsku, čiji je broj ogroman među militantima koje kontroliše Turska.

Početkom 2019. godine je jedan 14-ogodišnji dečak stradao, što nije sprečilo militante da nastave sa indoktrinacijom i prisilnom regrutacijom dece. Ove paravojne formacije još od 2014. godine obećavaju da će prestati sa zloupotrebom dece, ali se do danas ništa nije promenilo, napominje se u izveštaju.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 3 godine

Sve ijedan pripadnik ISIL iz Evrope i Svijeta je prešao preko Turske da bi ušao u Iraq i Siriju, uz blagoslov Turske vojske i policije, to znam 100% jer sam 2014 bio u Iraqu.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija