• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

11.08.2020

16:06

MAKRON JE RAZMAŽENO DETE! Turci udarili na predsednika Francuske: NJEGOVA RETORIKA JE ODRAZ KOLONIJALNE PROŠLOSTI!

Vesti

MAKRON JE RAZMAŽENO DETE! Turci udarili na predsednika Francuske: NJEGOVA RETORIKA JE ODRAZ KOLONIJALNE PROŠLOSTI!

Podeli vest

Vicepredsednik Turske Fuat Oktaj i ministar spoljnih poslova Turske Fuat Oktaj posetili su Bejrut koji je razrušen u razornoj eksploziji amonijum nitrata (šalitre) 4. avgusta. Nakon svoje posete turske diplomate kritikovale su francuskog predsednika Emanuela Makrona

Oktaj je za list "Haberturk" izjavio da Makrona ne treba uzimati za ozbiljno.

- Makron je razmaženo dete regiona. Postoje i odrasla deca koja pokušavaju da se pokažu. Makron je jedan od njih. Turska je ozbiljna, zrela i razumna zemlja od akcije u međunarodnim odnosima, koja neće reagovati na takvo ponašanje. Ne nameravamo da definišemo našu spoljnu politiku obazirući se na Makrona - rekao je on.

Sa druge strane, Mevlut Čavušoglu je kritikovao i postupke Francuske.

- To je zapravo odraz francuske politike destabilizacije u ovom regionu. Francuska uvek te teritorije doživljava kao platformu za konkurenciju. Mi razmišljamo drugačije. Neka svi pomognu na neki način, a mi ćemo takođe pomoći. Makronov dolazak (u Liban) i njegova retorika predstavljaju odraz kolonijalne prošlosti Francuske - istakao je Čavušoglu.

Predsednik Francuske Emanuel Makron posetio je Bejrut nekoliko dana nakon eksplozije i tada obećao da će organizovati konferenciju za prikupljanje finansijskih sredstava, prehrambenih proizvoda, lekova i drugih potrepština za nastradale u eksploziji.

OTKAČILI AMERE, NEĆE PUTINU DA GURAJU PRST U OKO! Češka odbila da rasporedi američke vojnike, Pompea u Pragu dočekao HLADAN TUŠ!

Tokom svoje posete Libanu Makron je dao kontroverzne izjave o naporima Turske da pomogne razorenom Bejrutu. Makron je rekao da, ukolilko Francuska ne bude igrala svoju ulogu „sile koja veruje u multilateralizam i veruje u interese libanskog naroda, onda bi mogle da se umešaju druge sile, bilo da je to Iran, Saudijska Arabija ili Turska“.

Francuska, koja je nekada bila značajan igrač na Bliskom istoku i Severnoj Africi, postepeno je izgubila svoj uticaj kada su njene bivše kolonije proglasile nezavisnost. Nasuprot tome, Turska raste kao bitan igrač u regionu.

Francuski predsednik je tokom posete razorenom Bejrutu tešio uznemirenu gomilu naroda, obećao da će obnoviti grad i izjavio da je eksplozija probila srce Francuske.

- Francuska nikada neće napustiti Liban - izjavio je tada francuski predsednik.

Razorna eksplozija dogodila se u Bejrutu 4. avgusta u blizini pomorske luke nedaleko od baze libanske mornarice. Poginulo je 158 ljudi, a šest hiljada je povređeno. Udarni talas uništio je i oštetio na desetine kuća, automobila, a u mnogim četvrtima grada razbijena su prozorska stakla.  

Prema podacima lokalnih vlasti, uzrok eksplozije je detonacija 2.750 tona amonijum nitrata (šalitre) koja je bila uskladištena u luci nakon što je zaplenjena 2014. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija