• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug/daily star

12.08.2020

13:27

"TO NIJE VAKCINA, TO JE VIŠE MOLOTOVLJEV KOKTEL"! Zapadni stručnjaci ne biraju reči da ocrne rusku vakcinu protiv korone!

Vesti

"TO NIJE VAKCINA, TO JE VIŠE MOLOTOVLJEV KOKTEL"! Zapadni stručnjaci ne biraju reči da ocrne rusku vakcinu protiv korone!

Podeli vest

Zapadni stručnjaci ocrnili su rusku vakcinu protiv korone, gotovo ne birajući reči

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u utorak da je njegova zemlja napravila vakcinu koja je dobila regulatorno odobrenje i koja bi mogla da bude dostupna javnosti u narednim mesecima.

Putin je rekao da je vakcina prošla kroz sve neophodne bezbednosne testove, međutim zdravstveni stručnjaci zabrinuti su zbog brzine njenog razvoja.

Bivši saradnik Uprave za hranu i lekove (FDA) Piter Pits izrazio je, blago rečeno, sumnju u rusko saopštenje u razgovoru sa Euronews.

- Nema podataka, nema transparentnosti, nema FDA u Rusiji i oni su imali istoriju odobrenja lekova i vakcina sa malo ili bez testiranja - rekao je Pits.

On je dodao kako je ruska vakcina u ovom trenutku "manje vakcina, a više Molotovljev koktel".

- I to je tačno ono što nam ne treba u globalnoj borbi protiv Covida-19 - rekao je on.

 

 

Na rusko saopštenje odgovorila je i Svetska zdravstvena organizacija, koja je podvukla da je za licenciranje vakcine potrebna "rigorozna procedura".

U saopštenju poslatom Euronews globalno zdravstveno telo je reklo da je svesno da je ruska vakcina registrovana kod vlasti zemlje, i da pozdravlja "sav napredak u istraživanju i razvoju vakcine protiv korona virusa".

- Ubrzavanje istraživanja vakcine treba obaviti prateći utvrđene procese kroz svaki korak razvoja, kako bi se osiguralo da su sve vakcine koje eventualno pređu u proizvodnju sigurne i efikasne - rekli su iz SZO.

 

 

Dodali su da su bili u kontaktu s ruskim naučnicima i vlastima i da se raduju detaljima ispitivanja.

Trenutno postoji 167 održivih kandidata za istraživanje vakcina širom sveta, od kojih je 28 u procesu "kliničke procene".

Piter Pits je rekao da očekuje da će se razviti više Covid-19 vakcina za različite demografije, ali kaže da treba izbegavati fokusiranje na najnovije rusko saopštenje.

- Ne možemo da dozvolimo da nam ovo skloni pogled od nagrade, a to je čvrsta, visokokvalitetna, dobro proverena i dobro regulisana vakcina - rekao je on.

 

 

I ministar zdravlja Nemačke Jens Špan skeptičan je prema vakcini protiv korona virusa koja je registrovana u Rusiji i poručuje da nije bitno ko je prvi, već da vakcina bude delotvorna.

Špan je, u izjavi za „Dojčlandsfunk“, kazao da prema svemu što za sada zna ta vakcina nije dovoljno testirana.

„Ne radi se o tome biti prvi, već da imamo delotvornu, testiranu i bezbednu vakcinu“, podvukao je on.

Špan je kazao da su u tome veoma važne studije o pandemiji i testovi. Ocenio je da ruske vlasti nisu delovale u tome veoma transparentno, kao i da nisu sproveli treću fazu testiranja na širem broju ljudi.

„Može biti i opasno prerano početi s tim“, kazao je Špan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crni RS

pre 3 godine

Ko j..e Amere da su je oni izmislili bila bi najbolja na svijetu i oni bi uzeli lovu al posto su Rusi sad kao eto nije to dobro nije provjereno i sta jos nece smisliti tj slagati a i dan danas putuju do svemirske stanice Ruskom raketom...eto tek toliko o njima tj amerim !!!

dragan

pre 3 godine

Koga bre bole k sta bilmezi laprdaju. Rusi mogu da vakcinisu svoj narod i ne moraju na kom da prodaju vakcinu. Zastitice sebe od Amerikanca Gejtsa koji je i pustio koronu potpomognut kroz svoju SZO. Rusi ih iznenadili pa pronasli vakcinu koju su ameri hteli prvi da lansiraju i pokupe lovu pa sad zato pljuju. Inace, njihova ce biti bogom dana. Slicno je i sa 5 G mrezom...da ju je Majkrosoft izmislio verocatno bi bila i lekovita a ovako... Nije ceo svet samo zapad. Ima i pametnijih!!!

ZAVERENICI

pre 3 godine

Ko j..e svetsku bandu SZO .Oni će prvi biti na svetskoj LOMAČI pržiće se kao što nas sad oni prže frekfrencijom a podmeću ljudima neki virus koji je u stvari vrsta zaraze od bilo čega i uglavnom je BAKTERIJSKA.

Papundek

pre 3 godine

Zapad moze nesto i da oprosti, ali uspeh istoka nikada (citaj rusa)!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija