• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.08.2020

10:48

CIA JE ČAK I PUDEROM POKUŠALA DA MU DOĐE GLAVE, ALI JE ON NADMUDRIO AMERIČKE ŠPIJUNE! Malo poznati detalji o kubanskom lideru Fidelu Kastru koji je rođen na današnji dan!

Vesti

CIA JE ČAK I PUDEROM POKUŠALA DA MU DOĐE GLAVE, ALI JE ON NADMUDRIO AMERIČKE ŠPIJUNE! Malo poznati detalji o kubanskom lideru Fidelu Kastru koji je rođen na današnji dan!

Podeli vest

Na današnji dan, 13. 8. 1926. rođen je kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro, koji je obeležio posleratnu istoriju i politiku Kube, ali i sveta

Čuveni "El Komandante" koji je zajedno sa Če Gevarom izveo možda i najveću revoluciju novijeg vremena "vrativši Kubu narodu", bio je na strani Sovjeta, vođa Nesvrstanih i veliki prijatelj jugoslovenskog maršala Josipa Broza Tita.

Iako je preživeo na stotine atentata od strane američkih službi, koji su ga bukvalno učinili besmrtnim, Kastro je izgubio bitku sa bolešću i godinama što je označilo i kraj jedne ere, odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih svetskih lidera.

Ovo su neke od manje poznatih, a najzanimljivijih činjenica o Kastru:

Dužina vladavine

Posle britanske kraljice Elizabete i tajlandskog kralja Bumidola Aduladeja, Fidel Kastro najduže je vladao jednom zemljom. Za vreme Kastrove vladavine smenjeno je čak 10 američkih predsednika: Dvajt Ajzenhauer, Džon Kenedi, Lindon Džonson, Ričard Nikson, Džerald Ford, Džimi Karter, Džordž Buš, Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi.

Najduži govor

Nekadašnji kubanski lider upisao se čak i u Ginisovu knjigu rekorda za najduži govor u Ujedinjenim nacijama koji je trajao čak 4 sata i 29 minuta, sada već davnog 29. septembra 1960. godine. Ipak, to nije sve, pošto je u svojoj zemlji držao govor koji je trajao neverovatnih sedam sati i deset minuta na jednom od kongresa Komunističke partije u Havani.

U svom govoru iz 2003. godine na Univerzitetu u Buenos Ajresu Fidel Kastro je podsetio da oni u svet šalju lekare kako bi pomogli drugim nacijama, a ne bombe koje ubijaju ljude, aludirajući na Amerikance.

Pokušaji ubistva

Kastro je tvrdio da je preživeo čak 634 pokušaja likvidacije tokom života i to uglavnom od strane CIA. To uključuje otrovne pilule, toksične cigare, neispravna ronilačka odela i puder zbog kojeg bi mu opala brada, što bi uništilo njegovu popularnost, ali su pripadnici njegovog obezbeđenja na vreme otkrili opasnost.

Strast prema tompusima

Kastro, koji je bio poznat i po tompusima koje je pušio, ostavio je tu zlu naviku 1985. godine. Nekoliko godina kasnije, govoreći o svom nekadašnjem poroku, izjavio je: "Najbolja stvar koju možete da uradite sa paklom cigara jeste da je poklonite neprijatelju".

Čudotvorna krava

Jedan od Kastrovih projekata s početka osamdesetih godina prošlog veka bio je krava po imenu "Belo Vime". Na taj način želeo je da podstakne državnu poljoprivredu, a "Belo Vime" drži Ginisov rekord po broju litara mleka u jednom danu – čak 110!

Naslednici

Kastro je imao najmanje osmoro dece. Najstariji među njima je Fidel Kastro Diaz Balart, poznatiji kao Fidelito, a radio je kao nuklearni naučnik u sovjetskoj Rusiji. Antonio, najmlađi među decom, radio je kao lekar bejzbol reprezentacije Kube.

Fidel Kastro je preminuo 25. novembra 2016. u 90. godini života.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija