• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2020

15:10

POMPEO I ŠALENBERG SAGLASNI: Nema sankcija za Belorusiju, ne žele da je gurnu u Putinov zagrljaj!

Vesti

POMPEO I ŠALENBERG SAGLASNI: Nema sankcija za Belorusiju, ne žele da je gurnu u Putinov zagrljaj!

Podeli vest

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i njegov američki kolega Majk Pompeo zatražili su danas obustavu nasilja u Belorusiji.

Šalenberg je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da je situacija zabrinjavajuća i da predstavlja nazadovanje.

Upitan da li Austrija podržava sankcije EU protiv Belorusije, Šalenberg je objasnio da šefovi diplomatije Unije danas neće razgovarati o sankcijama, već o situaciji u toj zemlji.

SADA I ZVANIČNO! Lukašenko 80,1 odsto, Tihanoska 10,12!

PRED SASTANAK MINISTARA EU! Šefica Evropske komisije najavljuje: Tražiću uvođenje sankcija Belorusiji!

- Ne želimo da Belorusiju guramo dalje u rusku hemisferu. Želimo da vidimo da se Belorusija razvija po pitanju vrednosti i standarda. Sa sastanka treba da se pošalje jasna poruka EU za prestankom nasilja i uspostavljanje nacionalnog dijaloga. Ako dođe do dijaloga neće biti potrebne sankcije EU - objasnio je on.

Pompeo je kazao da smatra da će svet odgovoriti jedinstveno na situaciju u Belorusiji i izrazio nadu da će biti pronađeno rešenje u korist beloruskog naroda.

Šef američke diplomatije se osvrnuo i na izgradnju 5G mreže u Evropi, ističući da bi trebalo isključiti kineske kompanije iz tendera, jer, kako tvrdi, Komunistička partija Kine telekomunikaciju služi za špijuniranje.

 

 

Šalenberg je na to odgovorio da je Austrija svesna situacije, posebno imajući u vidu da je Ministarstvo spoljnih poslova bilo predmet višemesečnog napada hakera.

On je ukazao da u EU postoji zajednički stav koji ima za cilj jačanje sajber bezbednosti.

Šalenberg je kazao da je sa američkim kolegom razgovarao, pored bilateralnih pitanja, i o međunarodnim pitanjima, od Libije do Zapadnog Balkana.

Ukazao je da je Austrija posebno zabrinuta zbog situacije koja može da eskalira u Mediteranu između Grčke i Turske, te da je to pitanje od visokog prioriteta u EU.

- Akcije koje su preduzete od pojedinih zemalja, posebno reklasifikacija Haja Sofije, treba da budu povod za novu analizu odnosa EU i Turske - objasnio je on.

Šalenberg i Pompeo istakli su da dve zemlje dele iste vrednosti i način života, koji su, globalno gledani, ugroženi.

 

 

Na konferenciji za štampu u dvorcu Belvedere, gde je potpisan Državni ugovor kojim se Austrija oslobodila savezničkih snaga 1955. , za koji je Šalenberg rekao da je dokaz snažne istorijske veze i partnerstva, ukazano je da postoje razlike u stavovima po nekim pitanjima, ali da one ne smeju biti prepreka za saradnju.

- Verujem da treba da budemo jedinstveni u kompleksnom svetu u odbrani zajedničkih vrednosti. Partnerstvo ne znači da smo jedinstveni o svim stvarima. Znak prijateljstva je da možemo otvoreno da razgovaramo o razlikama - podvukao je Šalenberg.

LUKAŠENKO SE IZVINIO GRAĐANIMA! Obrt u Belorusiji, demonstrante puštaju iz pritvora, emotivne scene na ulicama! (FOTO)

LJUBOMORNI SU NA NAS, NEMA OVDE REVOLUCIJE! Beloruski ministar o protestima nakon izbora!

Pompeo je naglasio da odnosi dve zemlje treba dalje da jačaju i da se oni, ma šta govorili mediji, zasnivaju na zajedničkim vrednostima i poštovanju.

Ukazao je, kao primer dobre saradnje i poverenja, na činjenicu da je Austrija od skoro ušla u takozvani program državnog partnerstva SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija