• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer.rs/beta/tanjug

19.08.2020

07:23

VOJNI PUČ U MALIJU, PREDSEDNIK BUBAKAR KEJTA PODNEO OSTAVKU! Vojska opkolila njegovu rezidenciju i uhasila ga zajedno sa premijerom Kiseom! (VIDEO)

Vesti

VOJNI PUČ U MALIJU, PREDSEDNIK BUBAKAR KEJTA PODNEO OSTAVKU! Vojska opkolila njegovu rezidenciju i uhasila ga zajedno sa premijerom Kiseom! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Kejta podneo je ostavku usled vojnog puča u toj zemlji

Predsednik i premijer Malija Bubu Kise uhapšeni su sinoć u pokušaju vojnog puča koji je u toku, saopštio je jedan zvaničnik Malija koji ne želi da mu se objavi ime, prenela je agencija AP.

Vojska je opkolila rezidenciju predsednika Ibrahima Bubakara Kejte i zapucala u vazduh.

 

 

Demonstranti na ulicama mesecima traže ostavku predsednika, a protesti su često bili nasilni. Nemiri su počeli juče u gradu Kati, odakle je krenuo i prethodni državni udar pre osam godina.

Vojnici su tamo danas uzeli oružje iz skladišta kasarne i pritvorili visoke vojne oficire. Pretpostavljalo se da se premijer Bubu Kise krije sa predsednikom, a pozvao je vojsku da spusti oružije.

 

 

„Ne postoji problem do čijeg se rešenja ne može doći dijalogom“, rekao je premijer u jednom ranijem saopšenju.

Ibrahim Bubakar Kejta ima snažnu podršku Francuske, bivšeg kolonizatora.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je večeras pozvao na „hitno i bezuslovno oslobađanje“ predsednika Malija koga su zarobili njegovi vojnici.

„Generalni sekretar oštro osuđuje tu akciju i poziva na momentano vraćanje ustavnog poretka i vladavine zakona u Maliju“, naveo je u saopštenju njegov portparol, prenela je agencija AFP.

 

 

U Briselu je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel sinoć „osudio pokušaj puča u Maliju“.

„Evropska unija osuđuje pokušaj državnog udara u Maliju i odbacuje bilo kakvu protivustavnu promenu. To nikako ne može biti odgovor na duboku društveno-političku krizu koja u Maliju traje već nekoliko meseci“, rekao je Borel u izjavi koju su objavile njegove službe.

Agencija AFP javlja iz Njujorka da će sutra, u sredu, o Maliju hitno zasedati Savet bezbednosti UN.

Republika Mali je u unutrašnjosti zapadne Afrike, osma je po prostranstvu na tom kontinentu, a ima 19,1 milion stanovnika od kojih je skoro dve trećine mlađe od 25 godina.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Klon

pre 3 godine

EU podržava trenutnu vlast tamo pa su sad jako zabrinuti za situaciju i ne priznaju nikakvo protivustavno rušenje vlasti. Da se ovo ne daj Bože dogodi u Belorusiji onda bi to bilo super, narod zbacio diktatora bla bla...Sirijia, Libija, tamo je isto bilo super oružjem rušiti vlast, bilo bi super i da se u Venecueli desilo. Verujem da se oni sami sebi smeju koliko su licemerni.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija