• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/pixelizam.com

20.08.2020

07:00

5 JEZIVIH MISTERIJA KOJE SU OSTALE NEREŠENE! Za njih ni danas ne postoji logično objašnjene! (VIDEO)

Vesti

5 JEZIVIH MISTERIJA KOJE SU OSTALE NEREŠENE! Za njih ni danas ne postoji logično objašnjene! (VIDEO)

Podeli vest

Svi volimo jezive priče i misterije koje prkose logici – bilo da verujete u duhove i paranormalne pojave od ovih ćete se naježiti

U nastavku možete da pročitate pet misterija koje nikada nisu rešene…

1. Slučaj Taman Shud

1948. godine na Somerton plaži u Adelaideu u Australiji pronađeno je telo nepoznatog muškarca koji nikada nije identifikovan. Policija je u blizini pronašla i kovčeg za koji su verovali da je bio njegov. U njemu je bila odeća i još par sitnica, a sve oznake sa predmeta su bile uklonjene.

Na komadiću papira koji se nalazio u džepu misterioznog čovjeka pisalo je "Taman Shud", poslednji redak Rubaiyat of Omar Khayyam, knjige poema napisane na persijskom jeziku. Lekar koji je video belešku na TV-u kontaktirao je policiju sa informacijom da se upravo ova knjiga pojavila na zadnjem sedištu njegovog otključanog automobila. Iz primerka knjige bio je istrgnut upravo taj komadić papira. Na poleđini knjige su se nalazile kodirane oznake koje još uvek niko nije uspeo da dešifruje:

MRGOABABD
MTBIMPANETP
MLIABOAIAQC
ITTMTSAMSTGAB

Ime koje se nalazilo na prednjem delu knjige dovelo je policiju do žene koja je rekla da je dala knjigu čoveku po imenu Boxall tokom Drugog svetskog rata. Videvši otisak gipsa mrtvog čoveka, potvrdila je da je to bio Boxall.

Činilo se da je misterija rešena, sve dok se nije otkrilo da je Boxall zapravo živ i da poseduje neoštećenu verziju knjige. Slučaj je postao još interesantniji jer je žena, koja je identifikovala čoveka, živelas u Glenelgu – poslednjem gradu koji je nepoznati mrtvac posetio pre nego što je otputovao autobusom do svog konačnog odredišta. Žena je zamolila policiju da ne zabeleže njeno ime pošto je bila udata i želela je da izbegne skandal.

Zbog policijskog propusta, njen identitet je sada takođe nepoznat, a slučaj Taman Shud i dalje ostaje kao jedan od najmisterioznijih slučajeva u Australiji.

2. Shanti Deva

1930. godine, Shanti Deva iz Delhija, Indija, koja je tada imala četiri godine rekla je svojim roditeljima da je nekada živela u mestu zvanom Muttra (sada poznato kao Mathura), da je bila majka troje dece, koja je preminula u toku porođaja, te da joj je prethodna ime bilo Ludgi.

Budući da je devojčica uporno tvrdila kako je ovo istina, njeni roditelji su odlučili da detaljnije istraže njenu priču. Ispostavilo se da postoji selo koje zove Muttra, i da je u njemu žena po imenu Ludgi nedavno umrla.

Odveli su Shanti u selo gde je počela govoriti lokalnim dijalektom i odmah prepoznala muža i decu iz prethodnog života. Čak je odgovorila tačno i na dvadeset i četiri pitanja koja su potvrdila da poznaje sve činjenice o životu Ludgi.

3. Duh Fredija Džeksona

Ova jeziva fotografija, snimljena je 1919. godine, a prvi put je objavio Sir Victor Goddard, penzionisani RAF  službenik1975. godine. Fotografija je grupni portret Goddard eskadrile, koja je služila u Prvom svetskom ratu na brodu HMS Dedalu.

Na fotografiji se pojavilo i sablasno lice Freddy Jacksona, mehaničara kojeg je slučajno ubio propeler aviona dva dana pre nego je fotografija uslikana. Njegov pogreb se održao upravo taj dan kada je i grupni portret uslikan, a svi članovi eskadrile su lako prepoznali njegovo lice.

Iako je od dana kada je fotka uslikana i dana kada je objavljena prošao veliki broj godina, fotografija i dalje ostaje misterija, pošto niko nije uspešno dokazao manipulaciju. U slučaju da niste primijetiti duh – pogledajte (na slici iznad) iza glave četvrtog vojnika u gornjem redu s leve strane (crvene strelice).

4. Nezavršena trka Džejsma Vorsona trka 

3. Septembra 1873. godine, čovek po imenu James Worson je prihvatio izazov da obori rekord u trci od 30 kilometara koja počinje u gradu Leamington a završava u Coventryju. Hvalio se svojim veštinama i brzinom, i zato je bio izazvan da ih i dokaže.

Dva prijatelja, Hammerson Burns i Barham Wise, su ga sledila u kočiji, a Burns je sa sobom poneo i kameru. Worsona nikada nisu gubili iz vida, a često se okretao kako bi razmenio poneku reč sa prijateljima koji su ga sledili.

Dok je trčao sredinom ulice, Worson je iznenada posrnuo, nagnuo se napred i kratko vrisnuo. Wise je kasnije rekao, "To je bio najgori mrtvački zvuk koji smo ikada čuli." Ali, kada je Worson krenuo da pada uz tu strašnu viku, umesto pada na zemlju –  on je potpuno nestao u vazduhu, pre nego je i dotako tlo. Fotografije često dokazuju ovu priču Worsonovih prijatelja, jer su je uspeli fotografisati.

U mekanom blatu, bili su Worsonovi otisci stopala. Na jednom delu ulice su dali jasan dokaz da je trkač posrnuo, i tu su i nestali. Uskoro je nastala velika potraga za Jamesom, ali bez uspeha. Bizarno, psi koji su pomagali u pretragama su nerado dolazili do lokacije gde je Worson navodno nestao. Od tada ga više niko nikada nije vidio.

5. SS Ourang Medan

U februaru 1948. godine, brojni brodovi koji su se nalazili u blizini Indonezije su primili poziv za pomoć iz holandskog teretnjaka SS Ourang Medan. Jeziva poruka je glasila: "Svi oficiri, uključujući kapetana leže mrtvi. Moguće je da je cela posada mrtva." Nakon ove poruke, uslledila je sledeća, jeziva, otkucana morzeovim kodom: "Ja umirem."

Kada je prva spasilačka ekipa stigla do broda, nekoliko sati kasnije, pokušali su da stupe u kontakt sa brodom Ourang Medan, ali nisu dobili nikakav odgovor. Zatim su poslali ekipu da se ukrca na brod – i ono što su otkrili bio je zastrašujući prizor zbog kojeg je i dan danas Ourang Medan jedna od najčudnijih i najstrašnija misterija svih vremena.

Svi članovi posade na Ourang Medanu su bili mrtvi, njihove oči otvorene, glava okrenuta prema suncu, raširenih ruku i sa prestravljenim izrazima lica. Čak je i brodski pas bio mrtav, pronađen kako reži na nevidljivog neprijatelja. Kad su se bližili kotlarnici, spasilačka posada je osetila hladnoću, iako je temperatura bila blizu 44 °C.

Odluka je donesena da se brod odvuče natrag u luku, ali pre nego što su i počeli, iz broda je počeo izlaziti dim. Spasilačka ekipa je napustila brod, a Ourang Medan je eksplodirao i potonuo. Trenutno postoje tri "objašnjenja za ovu misteriju", prvo je špekulacija da je brod prevozio neosiguran opasni materijal, drugo je trovanje ugljičnim monoksidom, i konačno treće – paranormalni fenomen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija