• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

19.08.2020

16:26

NE SME BITI SPOLJNOG MEŠANJA U BELORUSKU SITUACIJU! Merkel poručila jasno i glasno: ONI MORAJU SAMI PRONAĆI SVOJ PUT

Vesti

NE SME BITI SPOLJNOG MEŠANJA U BELORUSKU SITUACIJU! Merkel poručila jasno i glasno: ONI MORAJU SAMI PRONAĆI SVOJ PUT

Podeli vest

Ne sme biti spoljnog mešanja u situaciju u Belorusiji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na brifingu nakon onlajn sastanka šefova država i vlada EU

- Belorusija mora sama pronaći svoj put. To se mora dogoditi dijalogom unutar zemlje, ne sme biti spoljnog mešanja - rekla je Merkelova i dodala da „nema sumnje da su izbori u Belorusiji nisu bili pošteni“.

Prema rečima kancelarke, lideri Evropske unije osudili su nasilje protiv mirnih demonstranata u Belorusiji, „hapšenja hiljade Belorusa“ i „pozvali režim (beloruskog predsednika Aleksandra) Lukašenka da prestane da koristi silu, a da sloboda govora i okupljanja mora biti zagarantovana“.

Merkelova je dodala da svi pritvoreni „moraju biti oslobođeni bez uslova“ i  da se lideri EU zalažu za nacionalni dijalog, „kako to predlaže opozicija u Belorusiji“.

Ona je istakla da u rešavanje političke krize u toj zemlji mora biti uključen OEBS. 

Kancelarka je istakla da je pokušala da organizuje telefonski razgovor sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, ali bez rezultata.

NE ODSTUPA! LUKAŠENKO zamolio PUTINA DA MERKELOVOJ prenese OVU PORUKU

- Lično sam pokušala da organizujem telefonski razgovor sa predsednikom Lukašenkom, ali nažalost, on nije se desio. Takođe sam tražila telefonski razgovor sa predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom i, kao što znate, razgovor je održa - dodala je ona.

Merkelova je istakla da ne može da bude posrednik u situaciji u Belorusiji, jer je Lukašenko odbio da razgovara.

- Možete posredovati samo kada ste u kontaktu sa svim stranama, ali mi ćemo sa naše strane učiniti sve kako bismo promovisali nacionalni dijalog (u Belorusiji) - zaključila je Merkelova.

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Sve


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Glas razuma

pre 3 godine

Najbolje je da baba gleda svoja posla a ne da slovenskim narodima podmeće njene čopave noge iza leđa.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija