• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.M.

24.08.2020

12:00

PRIČA SRPKINJE KOJA ŽIVI NA FARSKIM OSTRVIMA! Bebe čeliče na poseban način, u odevanju je jedna stvar obavezna, a EVO ŠTA STVARNO MISLE O SRBIMA I SRBIJI!

Vesti

PRIČA SRPKINJE KOJA ŽIVI NA FARSKIM OSTRVIMA! Bebe čeliče na poseban način, u odevanju je jedna stvar obavezna, a EVO ŠTA STVARNO MISLE O SRBIMA I SRBIJI!

Podeli vest

Prošlo je 12 godina kako je Božidarka Šarić (38) spakovala kofere i iz Beograda krenula put dalekih Farskih Ostrva. Pošla je za suprugom Nenadom (39), koji je kao igrač FK Beograd sa Karaburme dobio poziv da igra za tada prvoligaški IF

Nenad je dve godine ranije otišao za svojom fudbalskom srećom, dobro mu je išlo, pa je u jednom trenutku došlo vreme da i Božidarka pođe za mužem.

Nisu znali koliko će ova severna odisela trajati, a najmanje su se nadali da će tamo ostati i skućiti se u gradiću Fuglefjordu.

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

- Srbija nam nedostaje. Nedostaje miris Dunava i Save, neke ulice Beograda. Naše šale i naši ljudi, topla balkanska duša, da sa komšijom popiješ kafu u dvorištu. To nadoknadjujemo družeći se sa ljudima iz bivše Jugoslavije koji ovde žive i rade, ali stvorili smo i prijateljstva sa nekim Faranima, koji o Srbima i Srbiji imaju veoma lepo mišljenje - kaže na početku razgovora za Informer.rs Božidarka, rođena Sarajka, koju je ratni vihor devedestih doveo u Beograd. Novi dom sa porodicom našla je u naselju Borča, odakle se, potom, otisnula na Farska Ostrva.

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

I pored sve nostalgije koja na momente uzdrma onu nevidljivu tačku pod pleksusom, ne može da se otme utisku da su na Farskim Ostrvima ona i muž lepo prihvaćeni:

- Nenad je u klubu od prvog momenta cenjen i poštovan, tako je i dan danas, kada je i igrač i trener. Kada je došao na Farska Ostrva zaigrao je najpre za njihov ÍF i ostao u klubu 10 godina. U IF je došao preko druga Aleksandra Jovevića, takođe fudbalera, koji je ovde već igrao. Nenad se sa ovim timom tri puta borio u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Posle je prešao u prvoligašku Skálu, tu je bio tri godine igrač i trener, a sada se vratio u ÍF koji je u Drugoj ligi i tamo je igač i trener trener tima ispod 21 godine.

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

Prvi utisak - šok!

Prvi Božidarkin utisak o Faranima sažet je u jednu reč - šok!

Kultura je, kaže, drugačija, zatvoreniji su, hladniji. Veoma su posvećeni religiji, poštuju tradiciju. Ipak...

- Iako su na prvi pogled hladni, Farani se, na ulici javljaju i onima koje ne poznaju, ljubazni su i pažljivi prema drugome, neguju međusobno poštovanje - kaže naša sagovornica i objašnjava:

- Hladniji, dakle, ali veoma dobronamerni i koga zavole njihov je prijatelj za ceo život. Ja sam stekla dosta prijatelja Farana, ali imam jednu baš dobru prijateljicu. Sa mnom je 2012. bils u Beogradu za vreme Božićnih praznika. Oduševljena je Srbijom, ljudima, našim gostoprimstvom. Upoznala je naše praznične običaje, videla Božićnu trpezu, a nismo propustile ni tržne centre koji tada vrve od gužve i euforije. Od nje su ostali meštani čuli kakva je Srbija i da smo mi Srbi temperamntni, dobronamerni i veoma emotivni.

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

Božidarka, kojoj sada faranski prijatelji tepaju Bordži, primećuje da Faranci ne pridaju neki značaj modi, a, opet, nose se veoma urbano. Neki vuneni komad garderobe i kabanica su obavezni! 

Jedna od stvari koja je uvek iznova fascinira je njihov odnos prema deci.

- Tu se puno razlikuju od nas, mnogo su opušteniji, dobro je da dete pokisne, da se čeliči kada počnu kiše i dunu hladni vetrovi. Možda je tajna što uvek na sebi imaju vunenu potkošulju, to je ovde pravilo. Bebe ovde i leti i zimi preko dana spavaju napolju u kolicima, a zanimljivo je da čim deca napune 17 godina počnu da rade tokom raspusta.

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

Zivot na Ostrvima je miran, kaže naša sagovornica. Nema kriminala, narkomanije, žurbe, stresa, svi su opušteni. 

- Zemlja je potpuno uređena i sređena. Klima je slična onoj u Velikoj Britaniji, često padaju kiše i duvaju vetrovi. Letnje temperature su  od +20 do +24C, tada traju bele noći na koje smo se muž i ja već navikli. Zimi duvaju jaki vetrovi i oluje, ponekad toliko jako da zbog nevremena  škole ne rade, a autobuski i avionski saobraćaj vrlo često budu obustavljeni. Farski piloti su nekoliko puta proglašeni za najbolje pilote na svetu. Pista je jako mala, na ivici okeana je i svako sletanje propraćeno je gromoglasnim aplauzom putnika - priča naša sagovornica.

I

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

Salo kita glavni specijalitet

Glavna faranska jela su riba, suva riba, suva ovčetina koja se suši na hladnom vazduhu i meso kita.

- Njihov tradicionalni specijalitet je suva riba, odnosno suvo meso kita sa krompirom, a tu je i salo kita. Jednom godišnje lovci sa ostrva ubijaju kitove koji se nasukaju na obalu okeana. Mišljenja su podeljena, borci za zaštitu životinja žestoko osuđuju ovaj običaj, ali svaka porodica u svom domu sprema razne specijaliteta od kitovog mesa - priča Božidarka.

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

A, probali su Faranci i našu, srpsku kuhinju - sarme, ćevape, domaće pogače, pite i sve im se, kaže Božidarka, dopalo.

Ona već ofucana fraza "ladno, al' standard" nigde nije, čini se, tako očigledna kao na Farskim Ostrvima. Mala zemlja sa oko 50.000 stanovnika nema ni jedan socijalni slučaj, skoro svi se bave nekim sportom, muzikom. Ulažu dosta u sport i svi jedva čekaju vikend kako bi pratili sportska dešavanja. Veliki broj naših zemljaka koji tamo živi upravo su sportisti koji igraju za faranske klubove.

Važan segment života je i ribilov, od koga, zapravo, veliki deo Farana i živi.

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

- Svako mesto ima fabriku ribe, gde ima i najviše radnih mesta, odnosno tamo je najveći broj zaposlenih. Ja sam, takođe, zaposlena u jednoj takvoj fabrici i zadovoljna sam. Sa ostrva se najviše izvoze losos i bakalar i tu uglavnom u  Nemačku, Francusku, Kinu, Rusiju, Poljsku, pa i našu Srbiju. 

Foto: Privatna arhiva/Božidarka Šarić

Farani tokom leta imaju svoje festivale - Summer festival u Klaksviku i G! Festival u Goti. Tada nastupaju poznate skandinavske grupe, kao i bendovi iz Engleske, a njihov najveći nacionalni praznik je Ólavsøka i slavi se u glavnom gradu Torsavenu.

Tada su svi Farani u narodnim nošnjama, šetaju ulicama, jedu, piju pivo, druže se, plešu, a u slavlju uživaju i naši zemljaci, kao i ostali stranci koji tamo žive.
 

BONUS VIDEO:

MLADEN SOVILJ ZA TVIN O POPULARNOJ ULOZI IZ JUŽNOG VETRA: Drka je dobrica, on gine za ekipu!

NESTVARNO! Pravo umetničko delo


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 3 godine

Otisli su iz SRBIJE negde u NEDOĐIJU i javljaju se kako tamo bakalari rastu na drvetu . Ma , neću da znam nistao njima . Koga to zanima ??? Ja zivim u SRBIJI i GRADIM SRBIJU zato sto ju VOLIM a on neka gradi tamo tu NEDOĐIJU

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija