• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.09.2020

15:54

TRI KANDIDATA KONKURIŠU DA ZAMENE ABEA! Evo šta očekuje novog premijera Japana!

Vesti

TRI KANDIDATA KONKURIŠU DA ZAMENE ABEA! Evo šta očekuje novog premijera Japana!

Podeli vest

S obzirom da je japanski premijer Šinzo Abe najavljivao da planira da se povuče iz politike iz zdravstvenih razloga, članovi njegove vladajuće Liberalno demokratske partije treba da odluče o njegovom nasledniku

Funkcioneri Abeove partije sastali su se danas i odlučili da 14. septembra glasaju o novom lideru stranke koji će gotovo sigurno bit i i premijer, ali tako što će o tome glasati samo poslanici, a ne celokupno članstvo stranke, preneo je AP.

Ko god da bude izabran ostaće na funkciji premijera do kraja Abeovog mandata a to je septembar 2021.

MILOGORCI NEĆE MIRNO S VLASTI?! DPS poziva pristalice na miting, OSPORAVAJU VOLJU NARODA CRNE GORE!

OVI STVARNO PRIZIVAJU ĐAVOLA?! Šarli Ebdo, uoči suđenja za terorizam, najavljuje opet karikature Muhameda! (FOTO)

Budući premijer suočiće se sa brojnim izazovima, uključujući borbu protiv Kovid-19, orzanizovanje Olimpijskih igara u Tokiju koje su odložene za sledeće leto, postavljanje japanske bezbednosne politike pred sve samopouzdanijom Kinom i bavljenje rezultatima predsedničkim izborima u SAD, ključnom japanskom savezniku.

Tri su kandidata Jošihide Suga, Fumio Kišida i Šigeru Išiba i dvojica su već izjavila da će ući u trku za novog premijera, a očekuje se da i treći to uradi.

Portparol vlade i Abeova dugogodišnja desna ruka 71-godišnji Suga viđen je kao kandidat koji bi na najbolji način obezbedio nastavak Abeove politike.

Upitan o tome šta će biti najvažnija stvar kojom će se baviti postabeova vlada, on je odgovorio da su to mere protiv korona virusa.

Abeov ministar inostranih poslova od 2012. do 2017. 63-godišnji Kišida smatran je do izbijanja korone najboljim izborom stranke za sledećeg premijera.

U trenutku kada je formalno najavio svoju kandidaturu, on je rekao da će biti lider koji će slušati glas naroda, nešto što, kako su kritičari navodili, Abe nije činio u dovoljnoj meri.

Bivši ministar odbrane 63-godišnji Išiba favorit je javnosti za sledećeg premijera u istraživanjima medija.

Kritike koje je upućivao Abeu, međutim, ugrožavaju njegovu popularnost među stranačkim poslanicima.

Išiba je kritikovao Abeovu vladavinu kao autokratsku i izražavao zabrinutost zbog rastućeg siromaštva u zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija