• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2020

07:10

NA OBALAMA SU PRIMEĆENE JEZIVE SCENE, A ONDA JE KLUPKO POČELO DA SE ODMOTAVA! NATO vežba izazvala KATASTROFU, ali ovo je samo vrh ledenog brega!!

Vesti

NA OBALAMA SU PRIMEĆENE JEZIVE SCENE, A ONDA JE KLUPKO POČELO DA SE ODMOTAVA! NATO vežba izazvala KATASTROFU, ali ovo je samo vrh ledenog brega!!

Podeli vest

Širom Evrope se poslednjih nedelja dešava masovno nasukavanje kitova, a naučnici strahuju da je uzrok tome NATO vežba nazvana "Dinamični Mungos" koju su snage Alijanse izvele kod obale Islanda

NATO je izveo vojnu vežbu krajem jula, a dve nedelje nakon toga pojavili su se mnogobrojni izveštaji o nasukavanju kitova.

Naučnici se plaše da bi, ako je zaista uzrok testiranje novog sonara, ovi događaji mogli biti samo vrh ledenog brega u onome što za sada izgleda kao katastrofa za populaciju kitova u Evropi.

FATALNE GREŠKE EVROPE! Kurc opleo po Angeli Merkel i poručio Erodganu da ucene neće proći!

MILO KAO RANJENA ZVER, SPREMAN NA SVE! Međunarodnoj zajednici poručio DA SE NE MEŠA I DA ĆUTI!

Samo u proteklih nekoliko nedelja zabeleženo je 29 nasukanih kljunastih kitova, vrste koja se retko viđa u divljini.

Iako se nasukavanja ponekad događaju kao rezultat oluja i bolesti, veliki broj nasukanih kljunastih kitova pronađenih u plitkim vodama i na plažama naveo je naučnike na sumnju da je za uzrok jedinstven i da je povezan sa vojnom vežbom NATO-a.

 

 

Takođe su pronađene dve vrste dubokomorskih kitova na plažama u Ujedinjenom Kraljevstvu u roku od 24 sata. Poznato je da vrsta sonara koji koristi NATO uzrokuje dekompresijsku bolest kod dubokomorskih kitova zbog čega se nasukavaju, što bi moglo objasniti brzu sukcesiju nasukanih životinja. Bolest ih tera u plitke vode gde ne mogu da nađu hranu i mogu da postanu dezorijentisani.

Holandski istraživač kitova Jeron Hokendijk, koji je pratio nasukavanje kitova u ovoj zemlji, primetio je na blogu da NATO koristi sonarna ispitivanja u tom području.

- Britanska mornarica je 19. avgusta ispratila devet ruskih ratnih brodova iz engleskih voda. Veliki broj mornaričkih plovila nalazio se u tom području, jer se obimna vežba NATO-a protiv podmornica, "Dinamični Mungos#, održavala na obali Islanda prošlog meseca - napisao je Hoekendijk i objasnio:

Foto: AP/Reauters

- Istraživanje je pokazalo da je vojni sonar doveo do masovnog nasukavanja kljunastih kitova. Sasvim je moguće da su sada nasukane životinje takođe direktan rezultat NATO vežbe.

Zabrinutost potkrepljuju prethodna istraživanja koja opisuju kako upotreba sonara dovodi do stvaranja mehurića azota u krvi takvih vrsta kitova. Ovo stanje je poznato kao "savijanje" kod ronilaca, a kod kitova izaziva krvarenje i oštećenje vitalnih organa. Povezanost ovog stanja sa sonarom postala je očigledna nakon šezdesetih godina prošlog veka kada su se ranije retka nasukavanja kljunastih kitova počela češće dešavati.

Utvrđeno je da je ovo povezano sa uvođenjem tipa sonara koji se naziva "srednjefrekventni aktivni sonar" (MFAS), a koji je mornarica koristila za otkrivanje podmornica. MFAS proizvodi neverovatno glasan zvuk koji je istovremeno alarmantan i opasan za morske životinje kao što su kitovi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 3 godine

Gde god se ovaj Savez pojavi samo seje smrt, uništenje i razaranje. To treba što pre raspustiti i rasformirati, zarad mira u svetu!

Milutin Veliki

pre 3 godine

Jedni kazu sbog sonara NATO brodova, drugi kazu zbog ruskih podmornica koje su pratile vezbu.... I sada kome da verujes???? Svako tera svoju teoriju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija