• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.09.2020

08:00

TENKOVI, SPECIJALCI, ARTILJERIJA, ZALIHE! Evo kako se Amerikanci spremaju za transport tokom rata! (VIDEO)

Vesti

TENKOVI, SPECIJALCI, ARTILJERIJA, ZALIHE! Evo kako se Amerikanci spremaju za transport tokom rata! (VIDEO)

Podeli vest

Tenkovi, marinci, artiljerija, naoružanje i zalihe mogu se prebacivati preko okeana brzinom od trideset i pet čvorova kako bi se ubrzali napadi, dostavilo pojačanje i podržale morske operacije u misijama preko sve veće flote "Ekspedicione brze transportne" (EPF) američke mornarice

- EPF-ovi su sposobni da prevoze 600 tona 1.200 nautičkih milja. Svako plovilo uključuje palubu za poletanje aviona za podršku u dnevnim i noćnim operacijama - navodi se u izveštaju mornarice.

Mornarica je do sada dobila 12 EPF-a proizvedenih od "AUSTAL USA", a brodograditelji već rade na EPF 13.

ZBOG GLAVOBOLJE U INVALIDSKU PENZIJU?! Ova zemlja uvodi revolucionarnu promenu!

ŠEF RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: U svetu ima dovoljno naših obaveštajaca!

Poslednji koji je proizveden, EPF 12, nazvan je "USNS Njuport" i njime će upravljati Vojna komanda za pomorstvo.

Brodovi, takođe, mogu prevoziti i iskrcati potpuno borbeno spremne tenkove "Abrams", što je okolnost koja proširuje mogućnosti napada amfibije sa broda na obalu. Iako EPF-ovi nisu namenjeni da funkcionišu kao potpuno naoružana borbena sredstva, oni su u potpunosti sposobni da podrže borbena dejstva u raznim ključnim aspektima.

Mogućnost kao što je manevrisanje velikom brzinom, zajedno sa tehnologijom transporta teške opreme, donosi velike prednosti u taktici pomorskih borbi. Domet od hiljadu i dvesta nautičkih milja može omogućiti prevoz presudnog transporta, bez potrebe za angažovanje velikih brodova sa dubokim dnom i sa velikim palubama u visoko rizičnim oblastima.

Brzina plovila može pomoći u podršci koncepta raspodeljenih pomorskih operacija mornarice, strategije čiji je cilj da se iskoriste senzori velikog dometa, umrežavanje i nove primene naoružanja kako bi se optimizovala borbena efikasnost operacijama sa manje zagušenim, a samim tim i potencijalno ranjivijim, združenim snagama u okeanu.

 

 

Na primer, kada se glavna plaža osigura putem amfibijskog napada, dolaznim snagama će biti potrebno pojačanje da se proširi i nadogradi na ciljeve misije. Ovi brodovi takođe pomažu ciljevima koji se zasnivaju na moru omogućavanjem transporta iz okeana, čime se uklanja potreba za razmeštanjem preko kopna u visoko rizična, teško dostupna područja. Brodovi dubljeg gaza moći će da deluju na mnogo sigurnijim udaljenostima, dok se EPF-ovi približavaju neprijateljskim oblastima kao manje, brže i potencijalno manje ranjive mete.

Zahvaljujući delovanju sa mora, vazdušne snage mogu bolje da zaštite i pruže podršku napadačkim snagama.

Recimo, amfibijski brodovi, ili čak nosači aviona, mogli bi biti pozicionirani da bolje pruže podršku napadačkim snagama koje napreduju i koje se kreću kopnom ako palubne platforme za vazdušni napad, poput onih za F-35 lovce, aviona "Osprei"  ili F/A-18 nadzvučnih mlaznjaka, dobijaju podršku za ciljanje i logistiku sa obale.

Snage za specijalne operacije (SOF) takođe često moraju brzo da se kreću u manjim grupama, međutim, uvek postoji mogućnost da im zatrebaju zalihe, oružje, oprema, pa čak i brza taktička vozila.

Imajući u vidu ovu vrstu scenarija, postoje operacije koje male grupe SOF snaga možda neće uspeti da ostvare čvrstim gumenim čamcem od 3.5 metara koji, prirodno, ne može da transportuje opremu. I u ovom slučaju su nova plovila EPF idealna kako bi se specijalnim snagama u kratkom roku i na najbezbedniji način dostavila pomoć ili svaka vrsta opreme.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TT

pre 3 godine

ZgHrEU Ne, od juce su Rusi zli, a Ameri dobri. Tako ti to ide. :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija