• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

13.09.2020

11:06

TEST ZA PUTINA! Rusi izlaze na regionalne izbore, da li opozicija može da pomrsi konce vlasti

Vesti

TEST ZA PUTINA! Rusi izlaze na regionalne izbore, da li opozicija može da pomrsi konce vlasti

Podeli vest

U 83 regiona širom Rusije danas se održavaju izbori za ukupno više od 78.000 mandata na različitim nivoima vlasti - od dodatnih izbora za Državnu dumu, preko lokalnih skupština do izbora za nove guvernere. Vladajuća stranka Jedinstvena Rusija nalazi se pred velikim testom, a rezultat bi mogao opoziciji da utaba put do nacionalnih izbora sledeće godine

Stranka predsednika Vladimira Putina već se suočava sa padom popularnosti usled slabljenja ekonomije i posledica korona virusa. Ove krize samo su dodatno razbuktale specifične lokalne krize, kao i osećaj stanovnika udaljenijih regiona da Kremlj ignoriše njihove probleme.

Mnogi analitičari su ovogodišnje regionalne izbore opisali kao "generalnu probu" za 2021. godinu i priliku za Putina da vidi da li njegova "mašinerija" i dalje funkcioniše. Na njegovu nesreću, već je jasno da su se u mašineriji pojavili mnogi kvarovi.

Zašto se Putin izvinio predsedniku Vučiću čitajte OVDE.

Protesti u istočnom gradu Habarovsku održavali su se dva meseca pošto je tamošnji guverner uhapšen a Kremlj postavio drugog, podstakvši slične demonstracije širom zemlje. To je, prema "Forin polisiju", znak da je ruska politika postala lokalna, vođena vođena dugogodišnjim besom zbog korumpiranog i nesavesnog upravljanja u zemlji veličine kontinenta.

Politički motivisano hapšenje guvernera Habarovska, trovanje opzicionog lidera Alekseja Navaljnog u sibirskom gradu Tomsku gde je vodio istragu o kurumpiranim lokalnim zvaničnicima, kao i nagli porast regionalnih i lokalnih izbornih manipulacija od strane saveznika Кremlja, sugerišu da regioni izmiču Putinovoj kontroli. Ali, što više Кremlj pokušava da ih kontroliše grubom silom, to je svaki lokalni gubitak opasniji za Putinovu moć.

Foto: Tanjug/AP

Problemi ruskih građana u odavno zapostavljenim regionima pružaju odlično uporište za opoziciju i veliki izazov za krhku dinamiku Putinovog sistema. Pored Habarovska, nezadovoljstvo je vidljivo i na drugim mestima - od ekoloških protesta u Baškortostanu do neujednačenih rezultata na ustavnom referendumu ranije ove godine. U arktičkim i dalekoistočnim regionima Murmansk i Kamčatka oko trećina glasača nije podržala ustavne promene koje su omogućile Putinu da bude na vlasti do 2024. godine, dok je na nacionalnom nivou podrška bila oko 80 odsto.

Popularnost Jedinstvene Rusije, prema anketama, pala je prošlog meseca na 30,5 odsto, dok je na parlamentarnim izborima 2016. osvojila 54,2 odsto. Od tada je realan prihod pao, prag za odlazak u penziju je podignut, a broj zaraženih korona virusom u Rusiji je prešao milion po čemu je ona četvrto žarište u svetu. Pandemija je, kako ukazuje "Fajnenšl tajms" nesrazmerno pogodila regione u Rusiji, gde su bolnice i budžeti za zdravstenu negu daleko lošiji nego u prestonici.

Istina je da većina lokalnih problema nije od juče, ali je njihov zbir konačno dostigao kritičnu tačku koja je počela da zabrinjava vlast. Kremlj je poslednjih nedelja pokušao da umanji značaj mogućeg gubitka većine, ali su ipak korišćene različite administrativne prepreke da se najopasniji opozicioni kandidati izbace iz trke.

Foto: Beta

Opozicija sada ima brojne puteve do regionalnih i opštinskih kancelarija na predstojećim izborima. Glasanje u regiji Irkutsk posebno je vredno pažnje s obzirom na ostavku guvernera Komunističke partije Sergeja Levčenka u decembru 2019. pod očiglednim pritiskom savezne vlade. Moskva je za vršioca dužnosti guvernera imenovala Igora Кobzeva, lojalistu Кremlja koji nije vezan za region kojim upravlja. Otkako je preuzeo vlast, Кobzev je antagonizovao lokalne elite i pogoršao budžetske probleme u regionu. Sada se suočava sa teškom izbornom bitkom protiv vodećeg kandidata Кomunističke partije.

Izborni preokreti mogući su i na izborima za guvernere u Кomiju i Arhangelsku, dva izolovana regiona sa turbulentnom politikom. Od 2018. godine stanovnici oba regiona protestovali su protiv planova Moskve da izgradi deponiju za smeće iz glavnog grada u blizini železničke stanice Šijes u regionu Arhangelsk. Ovi protesti izazvali su međukoalicioni pokret koji će se verovatno pokazati kao veliki izazov za kandidate Kremlja u regionu. Zapravo, zadržavanje kontrole u ​​Кomiju i Arhangelsku biće dodatno teško s obzirom na to da su obojica njihovih prokremljskih guvernera podneli ostavke ranije ove godine zbog neuspeha u upravljanju nemirima i korona krizom.

Napad na najistaknutijeg Putinovog kritičara nije pokrenuo značanije proteste u zemlji, ali to ne znači da "efekat Navaljnog" neće biti primetan na dan glasanja. Vrlo je moguće da će građani, umesto na ulice, izaći na izbore u većem broju i podržati Navaljnov inovativan metod "pametnog glasanja". Prošle godine njegova kampanja kojim je pozivao ljude da glasaju za opozicionara koji ima najveće šanse da pobedi kandidata Kremlja dala je rezultate čak i u izborima za gradsku skupštinu u Moskvi, gde je vladajuća stranka izgubila trećinu mesta, kao i u Sankt Peterburgu. A sada bi još više njih moglo da posluša njegov savet.

Foto: AP/Reuters

Privlačnost pristupa koji je osmislio Navaljni je u tome što deluje čak i u slučaju uklanjanja nepoželjnih kandidata. "Pametno glasanje" podstiče birače da jednostavno podrže osobu koja je u najboljem položaju da pobedi kandidata Kremlja, ma ko ta osoba bila. To ujedinjuje glasove razjedinjene opozicije i umanjuje moć Jedinstvene Rusije. Ono što je najvažnije, ponovo uvodi pojam "političke konkurencije" kao opipljivu ideju za građane i to na lokalnom nivou gde je ona ostvariva.

Кampanju nije usporilo odsustvo Navaljnog. Zapravo, sve je i postavljeno tako da nastavi da funkcioniše tokom njegovih čestih boravaka u zatvoru. Prvi u nizu planiranih video snimaka kojim Navaljni razotkriva slučajeve korupcije u sibirskim regionima, snimljenih neposredno pre trovanja, pregledan je skoro pet miliona puta za nedelju dana.

Među izborima koji se održavaju danas, posebno će biti praćeno glasanje u Novosibirsku, gde Putinova Jedinstvena Rusija ima 33 od 50 mesta u lokalnom parlamentu, ali je njen rejting pao usled velikog siromaštva.

U najvećem sibirskom gradi je i sam Navaljni bio kako bi promovisao opozicione kandidate kada je otrovan novičokom prošlog meseca. Štab opozicionih kanidata koje je podržao Navaljni u Novosibirsku evakuisan je pošto je u utorak, 8. septembra, u zgradu bačena flaša sa neidentifikovanom hemikalijom.

Opozcioni političar Sergej Bojko rekao je da je u zgradi bilo oko 50 ljudi, a da je dvoje njegovih pristalica odvedeno u bolnicu. Jedan od njih je rekao da su lekari isprva odbili da mu pruže pomoć kada su saznali da podržava Navaljnog.

BONUS VIDEO:

Grad veličine kokošijeg jajeta za deset minuta opustošio ivanjička sela: Jako nevreme u čitavoj zapadnoj Srbiji, pokrenuli se odroni u Priboju (Video)

Dve vikendice vise na ivici ponora u centru banje u Gornjoj Trepči




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BRUJALI STE O OBJAVI ZAHAROVE, A GDE STE SADA, MIŠEVI?! Smajlović rasparčala zle jezike: Da li vas je bar malo sramota posle Putinovog izvinjenja?! (VIDEO)
Politika

BRUJALI STE O OBJAVI ZAHAROVE, A GDE STE SADA, MIŠEVI?! Smajlović rasparčala zle jezike: Da li vas je bar malo sramota posle Putinovog izvinjenja?! (VIDEO)

Poznata novinarka i nekadašnja urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović gostujući na Prvoj televiziji komentarisala je sporazum u Vašingtonu, a potom i objavu Marije Zaharove i izvinjenje ruskog predsednika Vladimira Putina upućeno Aleksandru Vučiću. Ona je iznenađena što je izostala reakcija onih koji su "na sva usta" komentarisali objavu Zaharove

12.09.2020

10:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija